Ocjena: 7.2/10
Ocjena korisnika: 10/10

SADRžAJ

Nakon skoro četrdeset godina odsustva Marina Abramović se vraća u mesto gde je rođena i odrasla, mesto koje je napustila ili kao da je iz njega još tada pobegla. Neobične okolnosti Marininog povratka Beogradu, nakon četiri decenije, putujuća retrospektivna izložba "Čistač" sa krajnjim odredištem u prestonici, bile su povod i inspiracija za nastanak filma "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca" reditelja i scenariste Borisa Miljkovića.
Život i rad Marine Abramović često su bile istaknute teme u gotovo svim medijima tokom protekle decenije, a tokom svog povratka kući Marina sa sobom, osim čitavog svog rada, donosi i kamion ukrcan osećanjima, sećanjima i povremenom gorčinom.
Prateći poslednje odredište retrospektivne izložbe "Čistač" reditelj i scenarista Boris Miljković ujedno prikazuje različite faze, životne i umetničke izazove Marine Abramović, kao i njenu orijentaciju ka saradnji sa generacijama mladih umetnica i umetnika kroz koncept re-perfomansa.
"Povratak kući - Marini Abramović i njena deca" intimna je priča o životu jedne od najznačajnijih ličnosti savremene umetnosti. Film opisuje dileme koje su okupirale umetnicu tokom mladosti koju je provela u Beogradu, govori o ljubavnim izborima i posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.
Film je prvi put prikazan u okviru ovogodišnjeg, 26. Sarajevskog filmskog festivala, potom je uvršten i u programe ostalih istaknutih međunarodnih filmskih festivala od Jihlava u Češkoj, Mostra de Valensia u Španiji, Sao Paulo Mostre u Brazilu do Filmskog festivala u Varšavi, u Poljskoj.
Film je realizovala firma Akcija produkcija (producentkinja Jovana Karaulić) u saradnji sa LLC Abramovic. Direktor fotografije je Andreja Leko, montažer Nikola Purić, a kompozitor i dizajner zvuka Petar Antonović. Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, uz sponzorsko učešeće Raiffeisen banke i Merkator Idea.

Glumci
Scenarist:
Producent: Jovana Karaulić
TRAJANJE: 83 min

Fotografije

Povratak kući: Marina i njena deca

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Putinovi svjedoci (2018)

    image
    U dva dijela ovoga filma vidjeti ćemo priču koja je zasnovna na jedinstvenim i isključivo dokumentarnim svjedočanstvima o pravim uzrocima i posljedicama operacije...
  • The Divide (2015)

    image
    The Divide tells the story of 7 individuals striving for a better life in modern day US and UK - where the top 0.1% owns as much wealth as the bottom 90%. By...
  • Marco Polo - Entdecker oder Lügner? (2015)

    image
    Did Marco Polo, the most illustrious traveller in history, ever venture to China? A debate continues as to whether the Venetian's book is actually a personal...
  • Izvanzemaljci - Novi pogled (2016)

    image
    Profesor Martin Rees promatra znanost iza moderne potrage za vanzemaljskim životom i iznosi teoriju da trebamo tražiti strojeve, a ne organska bića.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.