poster

Čuvari Krajine

Čuvari Krajine

Noticias | Bosnia-Herzegovina

Donde mirar
El programa no está disponible en el país

Dokumentarni serijal "Čuvari Krajine" ima za cilj predstaviti bogato kulturno-istorijsko nasljeđe Srba sa područja Like i Dalmacije, njihovu istorijsku ukorijenjenost u ovim krajevima, ali i sve ono sa čim se malobrojno povratničko stanovništvo danas suočava.
Imajući u vidu složenost burnih istorijskih procesa, Srbi iz ličkih i dalmatinskih sela i gradova oduvijek su bili čuvari nacionalnog identiteta, a na istorijskoj pozornici prisutni su više od deset vijekova. Na Prvom splitskom saboru, održanom 925. godine, pominju se Srbi kao stanovnici dalmatinskog zaleđa. U 14. vijeku podignuta su tri najznačajnija i najzapadnija srpska manastira - Krupa (1317), Krka (1345) i Dragović (1395). Velika imena srpske istorije, duhovnosti i umjetnosti potiču upravo iz ovih krajeva, a dovoljno je pomenuti samo neka od njih: Stojan Јanković, Vuk Mandušić, Simo Matavulj, Vladan Desnica, Nikodim Milaš, Stefan Knežević, Nikola Tesla... Područja Like i Sjeverne Dalmacije bila su vijekovima naseljena većinskim pravoslavnim stanovništvom, dok su posljednja ratna dešavanja uticala na to da su danas većinski u samo nekoliko lokalnih zajednica.
Sve ovo dovoljan je razlog da se ovim krajevima, kao i stanovništvu koje ih danas nastanjuje, posveti medijska pažnja kakvu i zaslužuju, sa željom da se ne zaborave ljudi i krajevi koji su u mnogome obogatili srpsko nacionalno i duhovno biće.

RECOMENDACIONES
  • Focus on Africa

    image
    The biggest African and international stories from the BBC.
  • Eco India - The Environment Magazine

    image
    Together with our Indian digital partner, Scroll.in, DW presents a weekly magazine. Eco India looks at the energy of tomorrow, alternative resource management,...
  • Bloomberg Technology

    image
    The only daily news program focused exclusively on technology, innovation and the future of business from San Francisco. Hosted by Emily Chang.
  • Access Asia

    image
    Exclusive reports, features and analysis of political and social events from across the Asian continent.
TOP LISTAS

Iniciar sesión

TvProfil utiliza cookies para proporcionar una mejor experiencia de usuario y funcionalidad del sitio. Puede encontrar más información sobre las cookies aquí: política de privacidad.