poster

Hrvatsko podmorje: Lošinj

Hrvatsko podmorje (2005)

Dokumentarfilm | Kroatien
Regie: Miro Andrić

SAISON: 3

FOLGE: 6

INHALT

Neobičnost Lošinja počinje u njegovu susretu sa Cresom. U mjestu Osor Rimljani prokopaše morski kanal i razdvojiše ta dva otoka. Danas je tamo most koji ih opet spaja. Lošinj je otok opuštanja - svojom zelenom bojom šuma, njezinim mirisima, blagom klimom, pa i nepostojanjem zmija otrovnica koje je po legendi protjerao pustinjak s Televrina. I Rimljani su prepoznali njegovu ljekovitost te gradili svoje vile i odmorišta. A da su gradili velebno vidi se i u podmorju Suska na mjestu antičkog brodoloma čiji su teret bili mramorni stupovi i crijep. A Susak, otočić u blizini Lošinja, i danas zbunjuje znanstvenike. Nasred mora, sav je od pijeska čije se porijeklo ne zna. Kod Lošinja su i noviji brodolomi, od kojih je najpoznatiji 45 m dugi Tihany. Ali ima i svoje potopljene špilje, a jedna od njih kod Premude s pravom nosi naziv Katedrala. Mjesto Mali Lošinj danas je najveće otočko naselje, gotovo spojeno s mjestom kapetana i ribara Velim Lošinjem. I danas se u njegovom akvatoriju igraju zadnji dupini. Osim njima u posjet smo otišli i neobičnoj skupini morskih bića - mnogočetinjašima.
Stručni suradnici: prof. dr. Ivan Jardas, dr. sc. Leon Grubišić, mr. Petar Kružić
Asistent snimatelja: Blaž Andrić
Glavni ronilac: Dražen Ćurković
Ronioci: Miljenko Marukić, Denis Teković, Mijo Knezović, Ivo Sršen, Pavica Sršen, Zorana Andrić, Vlado Brozović
Glazba: Đelo Jusić jr.

Fotos

Hrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: LošinjHrvatsko podmorje: Lošinj

Rezensionen


Keine Bewertungen
EMPFEHLUNG
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.