FOLGE: 53

INHALT

Senj je jedno od najznačajnijih i najslavnijih mjesta iz burne hrvatske povijesti. Taj je neobičan stari grad izuzetno značajan i za hrvatsku kulturu ne samo po svojoj bogatoj graditeljskoj baštini, već i po tome što je u njemu 1494. godine tiskana jedna od prvih hrvatskih knjiga na glagoljici. Senj je biskupsko mjesto već u 5. stoljeću. Nakon što je u vrijeme seobe naroda nastradala, biskupija se ponovno javlja sredinom 12. stoljeća. U 14., pa sve do 16. stoljeća grad Senj bio je kulturno, ekonomsko, trgovačko i društveno središte Hrvatskog primorja, ali i značajan zlatarski centar. Od poznatih senjskih zlatara iz tog razdoblja sačuvano je nažalost vrlo malo predmeta, koji se danas nalaze u riznici katedrale u Senju.
Naratorica: Paula Jusić

Fotos

Bajkovita Hrvatska: Riznica Senjske katedraleBajkovita Hrvatska: Riznica Senjske katedraleBajkovita Hrvatska: Riznica Senjske katedraleBajkovita Hrvatska: Riznica Senjske katedraleBajkovita Hrvatska: Riznica Senjske katedraleBajkovita Hrvatska: Riznica Senjske katedraleBajkovita Hrvatska: Riznica Senjske katedrale

Rezensionen


Keine Bewertungen
EMPFEHLUNG
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.