Gospodin Relja

Gospodin Relja

Dokumentarfilm | Kroatien

Wo zu sehen
Show in Land nicht verfügbar
Benutzer-Bewertung: 9.5/10
(4 stimmen)

INHALT

Film "Gospodin Relja" parafrazirajući ime lika koji ga je učinio svevremenskim, govori o filmskom, televizijskom i kazališnom glumcu, redatelju, pokretaču i voditelju jednog teatra, ali i košarkašu, hokejašu, kontrabasistu na ljetnim gažama, mladiću koji je plovio na tankeru, studirao ekonomiju, igrao tenis, vodio konferansu na jazz-koncertima, poznavao slavne filmske zvijezde, no zauvijek ostao vjeran Zagrebu i svom Teatru u gostima. Sve to je Relja Bašić, no svakako i puno više od tog opisa. Kao peta generacija pravih Zagrepčana izvrsno je poznavao imaginarni glembajevski salon, znao je kako se sjedi u fraku, kako se toči konjak, izvrsno je govorio četiri jezika, bio je prvi kajkavac koji je primljen na Akademiju. Nizale su se uloge - od dramskih karakternih, preko urbanih bonvivana, komičnih šekspirijanskih likova, do dvostrukih špijuna i negativaca u partizanskim filmovima i mnogobrojnim ulogama u međunarodnim koprodukcijama s nekim od najvećih imena europskog filma. Često je govorio da moraš biti građanin da bi dobro glumio malograđanina. Ulogom gospodina Fulira u remek-djelu Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli" osigurao si je nezaboravno mjesto u trajnom sjećanju mnogobrojnih generacija. Bio je jedan od najkreativnijih glumaca u hrvatskoj povijesti. Njegova glumačka karijera trajala je dulje od pola stoljeća. Odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 57 domaćih i više od 60 stranih filmova. Bio je vrsni karakterni glumac koji se nikada nije ponašao kao zvijezda, već kao pravi zagrebački gospodin.
U filmu o Relji Bašiću uz inserte iz nekih njegovih filmova i kazališnih predstava, čut ćemo njegova razmišljanja o glumi, karijeri, obitelji, slavi te sjećanja na djetinjstvo, život u Zagrebu i nezaobilazan Teatar u gostima. O njemu govore članovi njegove obitelji: supruga Koraljka Bašić i kćeri Nina i Nika Bašić, prijatelji, kolege teatrolozi i kritičari: redatelj Branko Ivanda, akademik Boris Senker, teatrologinja Snježana Banović, filmski kritičari Nenad Polimac i Igor Tomljanović, glumci: Mirjana Bohanec Vidović, Ljubica Jović, Helena Buljan, Neva Rošić i Pero Juričić.

Darsteller
Produzent: Sanja Knez
Kamera: Siniša Galar

Fotos

Gospodin ReljaGospodin ReljaGospodin ReljaGospodin ReljaGospodin ReljaGospodin ReljaGospodin ReljaGospodin ReljaGospodin ReljaGospodin ReljaGospodin ReljaGospodin Relja

Rezensionen


Keine Bewertungen
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: datenschutzerklärung.