Nostalg-i-ja: Neprospavane noći uz Misterije svijeta

сряда, 14 юни 2017 г. 15:08

Kad sam bio klinac jedna od opsesija su mi bili neobjašnjivi fenomeni i misteriozne pojave. Čitao sam i gledao sve što se moglo pronaći na temu izvanzemaljskih otmica, tajanstvenih drevnih artefakata, susreta s bićima koja ne bi trebala postojati i ostalih divnih stvari koje su mi redovito stvarale nesanicu.
Stoga uopće ne čudi što mi je jedan od najdražih rođendanskih poklona u djetinjstvu bila knjiga Misterije svijeta, za koju smo uvijek govorili da ju je napisao Arthur C. Clarke jer je njegovo ime najjače istaknuto na naslovnici.
Međutim, legendarni SF pisac ustvari je napisao samo predgovor i osvrte na kraju svakoga poglavlja, dok su autori glavnoga teksta Simon Welfare i John Fairley. Knjiga je nastala na temelju istoimene dokumentarne serije s početka osamdesetih, a ako se ne varam, cijeli serijal se mogao nekad nabaviti i kod nas na DVD-ima.
Vratimo se ipak na knjigu sa sjajnim crnim ovitkom s kojeg se ceri jeziva kristalna lubanja, inače jedna od zagonetki iz drevnih vremena. Misterije svijeta bave se nepoznanicama “druge vrste”, odnosno onima koje “još jesu tajnovite, premda za neke slutimo odgovore”, a u tu kategoriju spadaju brojna čuda poput NLO-a, tajanstvenih arheoloških pronalazaka, čudovišta iz Loch Nessa, Bigfoota i žaba koje padaju s neba.
Dvjestotinjak stranica i 12 poglavlja kriju brojne zanimljive fotografije, ilustracije i svjedočanstva, a najveća vrlina knjige je u tome što njeni autori pokušavaju uvijek svemu dati razumno i znanstveno utemeljeno objašnjenje (ne zaboravimo, osim što je bio književnik, Clarke je bio i veliki popularizator znanosti).
Naravno, mašta desetogodišnjaka radi svašta, pa je čitanje Misterija svijeta u početku znalo rezultirati neprospavanim noćima – malo zbog jezivih dijelova štiva (majmunoliki čovjek, brrrrrrr!), a malo zbog fascinacije cijelom materijom. Uznemirujuću naslovnicu da i ne spominjem.
Knjiga je bila sasvim fino komplementarna s čitanjem Martija Misterije, a koju godinu poslije i s gledanjem Dosjea X. Ni sam ne znam koliko puta sam je prelistavao i čitao od početka do kraja, a i danas je još uvijek imam sačuvanu u blago pohabanom izdanju.
Negdje u isto vrijeme u ruke mi je dopala još jedna “Clarkeova” knjiga, Svijet zagonetnih sila, koja se pak bavila duhovima, sablastima, urocima i ostalim paranormalnim pojavama. Nju sam imao hrabrosti pročitati samo jednom i nikad više.
***
Nostalg-i-ja je rubrika u kojoj se naši autori prisjećaju stvari iz domene pop-kulture koje su obilježile njihovu mladost i odrastanje. Pročitajte prijašnji članak!
Post Nostalg-i-ja: Neprospavane noći uz Misterije svijeta je prvi puta viđen na Plan B.

Повече

Последни новини:

Доставчик на новини

Впиши се

TvProfil използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско изживяване и функционалност на сайта. Повече информация за бисквитките можете да намерите тук: Политика за поверителност.