SEZONA: 1

EPIZODA: 2 - Family Matters

OPIS

Za primate obitelj je važna. Među svim životinjskim skupinama na svijetu primati imaju najsloženiji društveni život. Od sumračnih lišćarskih majmuna koji se nadmeću u čuvanju mladunaca do gibona koji s prijateljima uče akrobacije među krošnjama stabala, prijatelji i obitelj u središtu su života primata.
U Amazoniji upoznajemo ženku starješinu majmuna pauka, koja svoj čopor vodi do jedinstvenog izvora hrane: vodenih biljaka koje su poplavne bujice donijele na dohvat ruke. Pokazuje im kako se, služeći se svojim izvanrednim repovima kao sigurnosnom užadi, mogu pogostiti tom inače nedostupnom blagodati. Na Šri Lanki susrećemo bizarnog vitkog lorisa u najkrupnijem planu kojim je ta vrsta ikad snimljena. U atlantskim šumama Brazila promatramo dan u životu najpožrtvovnijeg oca među svim primatima. Omaleni mužjak zlatoglavog lavovskog tamarina čuvar je, navigator i, po potrebi, taksi-služba za svoje zahtjevno potomstvo.
S obitelji dolazi i hijerarhija, a oni na vrhu stalno su ugroženi. Za hanumanovog langura prekrivenog ožiljcima iz bitke napad je najbolji oblik obrane kada njegovu čoporu zaprijeti skupina samaca. U Maroku stari mužjak berberskog makaka mora pronaći nove prijatelje s kojima će se grliti kad mu zaprijete niske temperature i nagle snježne oluje.
To je naša životinjska obitelj, ali imamo još toliko toga naučiti o njoj. Godine 2017. objavljena je vijest o novoj vrsti primata, tapanulijskom orangutanu, a mi dijelimo neke od prvih dirljivih slika majke i dojenčeta. Već su među najugroženijim čovjekolikim majmunima na svijetu. To je konačni portret naše najbliže rodbine, u ključnom trenutku.
Fascinantno društveno ponašanje, nove vrste i nezaboravni likovi. Upoznajte primate u njihovim najdruštvenijim trenucima.

TRAJANJE: 58 min

Slike

PrimatiPrimatiPrimati

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Deset ratnih sukoba modernog doba (2016)

    image
    Ovo je priča o ratnim sukobima modernog doba. Od legendarnog Spitfirea do nevidljivih bombardera iz drugog sukoba u Iraku, svaka epizoda ove serije donosi deset...
  • Ainsleyjeva mediteranska kuharica (2020)

    image
    Želi li netko probati pečene smokve i varivo od divlje svinje? Jedan od omiljenih britanskih kuhara istražuje mediteransku kuhinju, prolazeći kroz Korziku,...
  • Napušteni inženjerski projekti (2016)

    image
    Neki od najsjajnijih inženjerskih projekata sada leže u ruševinama. Kako i zašto? U ovim ćete pričama upoznati nevjerojatne ljude koji su ih dizajnirali i one...
  • Spašavanje divljih životinja u Malaviju (2019)

    image
    Malawi is a small African country that has made a big push to protect its wildlife. Leading the effort is American veterinarian Dr. Amanda Salb and her colleagues...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.