poster

Vavilon: Januar, mesec nagrada

Vavilon

kultura | Srbija

OPIS

U januaru se novi ciklus nagrada u književnosti začinje dodelom Ninove nagrade za roman godine. U Vavilonu će gledaoci imati priliku da se upoznaju sa romanom "Pas i kontrabas", ovogodišnjeg dobitnika, Saše Ilića.
Još jedna nagrada ne izlazi iz fokusa - to je Nobelova nagrada. Ovoga puta razgovaramo sa Milicom Markić, prevodiocem nobelovke, Olge Tokarčuk. Markić je bila u Stolkolmu sa još dvadesetak prevodilaca Olginog dela iz čitavog sveta i u Vavilonu će podeliti svoje utiske sa najvećeg književnog događaja u svetu. Istovremeno, otkriće nam kako je i zašto počela da prevodi Olgu Tokarčuk i zašto joj je verna već skoro dve decenije.
Profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Nina Muždeka, je načinila pravi prevodilački poduhvat i prevela najpoznatiji i najzahtevniji roman Tomasa Pinčona. U emisiji će gledaoci imati prilike da čuju nešto o tome zašto je Pinčon jedan od najvećih pisaca savremene američke proze.
U izdanju Službenog glasnika i RTS izdavaštva objavljen je ratni dnevnik Voje Čolanovića, "Šapat ispod obešenih". Na nedavnoj promociji govorila je između ostalih i Jelena Žurić koja je nedavno doktorirala na delu Voje Čolanovića, pisca preminulog 2014. godine koji je zadužio našu kulturu brojnim prevodima, nagrađivanim TV emisijama iz oblasti nauke, a pre svega originalnim književnim delom, ovenčano između ostalih i Andrićevom i Ninovom nagradom.
Za ovaj Vavilon pesnike koji će predstaviti svoje knjige i čitati svoju poeziju je odabrala pesnikinja Ana Marija Grbić pa će gledaoci imati priliku da upoznaju Ognjenku Lakićević i Bojana Savića Ostojića i njihove nove zbirke poezije.
Emisiju završavamo savetima mladom piscu, objavljeni na blogu Ane Gord koji iako nisu poput čuvenih Kišovih saveta, mogu biti dragoceni čak i iskusnijim piscima.
Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac

Slike

Vavilon: Januar, mesec nagradaVavilon: Januar, mesec nagradaVavilon: Januar, mesec nagradaVavilon: Januar, mesec nagradaVavilon: Januar, mesec nagrada

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Art mašina

    image
    Ekipa Art mašine priprema emisije koje se bave pitanjima kulturne politike, istražuje šta čini uspješne institucije kulture danas, ko treba da finansira a ko i...
  • Čas anatomije (2016)

    image
    Nova emisija Redakcije za kulturu, Čas anatomije, nastoji da analizira i osvetli anatomiju kulturnog javnog prostora, aktuelne događaje, fenomene i ličnosti koje...
  • Sofra

    image
    Pratite "Sofru" i uživajte uz pripremu divnih i ukusnih jela koja su vremenom postala neraskidivi dio naše tradicije i kulture..
  • Le Paris Des Arts

    image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.