OPIS

Prvi put Srbija ima manje od sedam miliona stanovnika. Osim prirodnog priraštaja, odlazak ljudi iz zemlje jedan je od glavnih razloga.
Ne postoje precizni podaci o tome koliko se stanovnika iseli godišnje, pa se, uglavnom koriste procene međunarodnih organizacija. Tako prema Eurostatu Srbiju godišnje napusti oko 50.000 ljudi. OECD je izneo podatke da je od početka veka iseljeno više od 650.000 ljudi. Zabrinjavaju i istraživanja o migracijama Ministarstva prosvete koje je obuhvatilo više od 11 000 studenata iz Srbije, a koje je pokazalo da svaki treći planira da po završetku školovanja ode iz Srbije.
Koji su sve razlozi za odlazak iz zemlje, šta je to što bi mlade motivisalo da budućnost grade u Srbiji? Da li su samo ekonomski razlozi opredeljujući za život u drugoj zemlji? Kakva su rešenja Vlade? Ako Srbija već sada ima manje od sedam miliona stanovnika, kakva nas demografska slika očekuje u narednim decenijama?
O tome govore gosti Upitnika: Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Danica Šantić, profesor Geografskog fakulteta, Bojan Đurić, jedan od osnivača organizacije Srbija 21 i Stefan Đorđević, generalni sekretar Krovne organizacije mladih Srbije.
Autor i urednik Olivera Jovićević.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Global info CNN

    image
    Global info CNN je emisija o svjetskim događajima koji su obilježili dan, uz analize globalnih tema i procesa.
  • Amanpour (2009)

    image
    Christiane Amanpour je CNN-ova glavna međunarodna dopisnica za vanjsku politiku i dobitnica je svih prestižnih nagrada televizijskog novinarstva. Analizira i...
  • Global Grid

    image
    Follow France 24's International Affairs editors as they share their take on various world events and news.
  • TG2 Post

    image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.