OPIS

Pionir televizije Srbije, kostimograf Dora Dušanović, prvi deo
Darinka Dora Dušanović, akademski slikar i scenograf, rođena je 27. januara 1929. u Beogradu, završila je Akademiju primenjenih umetnosti i od 1954. godine radi kao scenograf i kostimograf u više pozorišta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Tuzli. U Televiziji Beograd počinje da radi 1964 . godine kao prva žena scenograf. Tokom 30 godina radila je kao scenograf, a ponekad i kao kostimograf, najčešće igrani program, drame i serije, u dramskom, dečijem i školskom programu, ali ništa manje i muzičke programe, koji su, takođe, iziskivali maštovita i specifično prilagođena studija. Najčešće je sarađivala sa rediteljima Slavoljubom Stefanovićem Ravasijem, Vladom Petrićem, Acom Đorđevićem i Zdravkom Šotrom. Izdvajaju se TV filmoviBe Švabica, Sve će to narod pozlatiti, Suđenj Bertoldu Brehtu, Simpatija i antipatija i serije Samci, Maksim našeg doba, Ljubav na seoski način, Sazvežđe belog duda. U Televiziji Beograd radila je do 1994, pa i posle, iako je bila u penziji, reditelji su je tražili, tako da je nekoliko većih projekata radila sve do 1999, a posle tragičnog bombardovanja zgrade u Aberdarevoj, prekinula je svaki rad. Dobitnica je više nagrada i priznanja među kojima su Zlatna plaketa udruženja scenografa televizije i nagrada za Životno delo ULUPUDS-a. Sa svojom sređenom dokumentacijom koja sadrži veliki broj skica, crteža i scenografskih i kostimografskih razrada, Dora Dušanović bila je dragocen saradnik Redakcije za istoriografiju i darodavac u Fondu poklona od 2007. godine. Preminula je u Beogradu, 8. jula 2019.
Od adrese do adrese (Dora Dušanović, prvi deo) - U današnjoj emisiji, Dora vodi ekipu "Trezora" na mesto gde je počela da radi, u nekadašnje barake u Bulevaru Vojvode Mišića 39, zatim pokazuje sledeću lokaciju, gde je Scenska realizacija preseljena polovinom šezdesetih u Rusku ulicu br. 3a i konačno u nekadašnji filmski studio u Košutnjaku, koji je početkom sedamdesetih adaptiran u radionice za potrebe Televizije Beograd, u kojem se i danas radi.- Učesnici: scenograf Dora Dušanović, dizajner-realizator Veliša Vukojčić, stolar Čedomir Pitulić, tapetar Dragovan Petrović, sagovornik Bojana Andrić- Snimatelji Veljko Jevtović, Milenko Jovanović; snimatelji zvuka Branko Đorđević, Ljuba Jovanović; asistenti Dragan Sever, Boško Semiz; organizator Biljana Raković; urednik istraživač Vesna Ignjatović, montažer-realizator Branislava Teodosić, urednik Bojana Andrić- Snimano 2. februara i 24. avgusta 2005, premijerno emitovano u "Trezoru" 08.08.2011, reprizirano 21.10.2019; Redakcija za istoriografiiju
Sve će to narod pozlatiti, odlomci - Prikazujemo odlomke TV dramatizacije pripovetke Laze Lazarevića Sve će to narod pozlatiti kao ilustraciju scenografskih ostvarenja Dore Dušanović.Drama je snimana reportažnim kolima u prirodnim objektima 1968. godine- Uloge: Nikola Milić, Dušan Đurić, Dušan Janićijević; Dragan Zarić, Gojko Šantić, Milena Dapčević, Tomanija Đuričko, Mila Gec, Gorjana Janjić, Đurđija Cvetić, Moris Levi, Ivan Bekjarev, Branislav Kravljanac, Boško Puletić, Ekrem Tabaku, Milorad Stefanović, Miodrag Andrić, Dušan Petrović, Stevan Minja, Slobodan Petrović, Bora Vukić- Pisac Laza Lazarević; adaptacija Ljudmila Stanojević, Vladimir Petrić, Vladimir Andrić; kompozitor Dušan Radić, snimatelji zvuka Miloš Ljucović, Boško Nikolić; kostimograf Mara Finci, scenograf Dora Dušanović; kamermani Bratislav Grbić, Miomir Janković, Sreten Stanojević, Slavko Aleksijević; reditelj Vladimir Petrić- Premijerno emitovano 20.09.1968, Dečja redakcija, urednica Olga Vlatković; reprizirano 21.10.2019, u celosti u 11. februara 2004 i 2. oktobra 2007, 4. decembra 2012 sa prevodom na znakovni jezik, u "Trezoru"

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.