Pristupačan program: Vlada i Vrhovna komanda Srbije u Velikom ratu, drugi deo (SZJ)


OPIS

Obeležavajući stotu godišnjicu Prvog svetskog rata, čovečanstvo odaje poštu milionskim žrtvama ovog, do tada najvećeg ratnog sukoba u svetskoj istoriji, koji je baš zbog toga još od savremenika nzvan Velikim ratom.
Upravo zbog tih milionskih žrtava zadatak istoričara je da, uvažavajući i milione sačuvanih istorijskih izvora, i poštujući naučne metode, ponude što pouzdanije tumačenje Velikog rata. Rat nisu samo čuvene pobede, velike vojskovođe i strategije, rat je i veliko stradanje, pogibija i vojnika i civila, rat su zločini, razaranja i svake druge patnje koje uvek opominju savremeni svet s nadom da se tako nešto nikada ne ponovi.
Pored reportaža o Pošti Srbije, Srpskoj državnoj železnici, Vojnom arhivu, Narodnoj banci, dve epizode posvećenu su putu i radu Vlade i Vrhovne komande.
Ova dokumentarna emisija, utemeljena na istorijskim faktima, potkrepljena bogatom dokumentacijom, istorijskim izvorima, uz stručnu saradnju eminentnih istoričara, naučnih radnika i istraživača prati hronološki put Vlade i Vrhovne komande od početka rata, napada na Srbiju, velikih bitaka, teških istorijskih odluka, putem nezapamćenog stradanja prilikom povlačenja, života u egzilu, do konačne pobede i povratka u otadžbinu.
U drugom ovom, drugom delu, reportaža se bavi organizovanjem vojske i države van otadžbine, koje je usledilo posle nezapamćenog stradanja prilikom povlačenja i prebacivanja na ostrvo spasa, Krf. Bio je to jedinstven slučaj da jedna država funkcioniše van svoje teritorije u svim državnim nivoima.
Gledaoci će imati priliku da saznaju niz nepoznatih činjenica iz perioda rada na Krfu, sa Solunskog fronta, podatke o samom proboju Solunskog fronta i povratku u otadžbinu.
Prvi put će gledaoci imati priliku da čuju i originalni snimak pesme Pevačkog zbora "Jorgovan", srpskih dobrovoljaca iz Amerike, koja je snimljena neposredno posle Prvog svetskog rata.
Urednik i scenarista: Milica Bajić ĐogoDirektor fotografije: Vasko VasovićMontažer: Obrad PopovićRežija: Lela Janić i Milica Bajić ĐogoObrada: redakcija Aktuelnosti

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.