Kultutna baština Srbije: Hristos voskrese - Raška


OPIS

Zadatak igrano-dokumentarne emisije "Hristos voskrese" je da gledaocima u isto vreme pruži osnovnu duhovnu pouku o ovom najvećem hrišćanskom prazniku i da predstavi običajnu i svečarsku stranu praznovanja. To je bio i poseban izazov za celu ekipu i urednicu i scenaristu Milicu Bajić Đogo.
Vaskrs je najveći praznik u hrišćanskoj godini, jer je na taj dan Hristos pokazao svoju božansku moć pobedivši smrt. U petak oko devet sati Hristos je raspet, a u nedelju pre zore je vaskrsao kao što je rekao: „Sin čovečiji treba da bude predat u ruke grešnih i da vaskrsne trećeg dana".
Zato je Veliki petak, kao najtužniji dan, neodvojivi deo Vaskrsa, najradosnijeg dana u godini, a tajna vaskrsnuća, tajna Časnog krsta i žrtve Hristove je tajna koju je najteže opisati i objasniti.
Za praznovanje Vaskrsa su još od prvih godina hrišćanstva vezani mnogi lepi običaji. Među njima je svakako i u našem narodu najznačajnije farbanje i šaranje vaskršnjih jaja sa svom svojom simbolikom.Tu su svakako i vaskršnje pesme i igre.
Emisija je snimljena na više atraktivnih lokacija kao što je manastir Studenica, Gradac, Žiča, Petrova crkva u Novom Pazaru, selo Trnava na Goliji, Raška.
U igranim delovima emisije učestvuju su glumci- natuščici, odnosno članovi porodice Belobrković i njihovih kumova. U emisiji učestvuju pevačka grupa Rašanke, članovi KUDA kastrum Sigidunum i drugi izvođači, a tekst i stihove posvećene Vaskršnjem prazniku govori glumica Maja Ladolež.
Urednik i scenarista je Milica Bajić Đogo
Režija je poverena Leli Janić, a snimatelj je Milan Stanić.

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.