poster

Gromiljak: Nedjelja solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH - misa: prijenos

Sveta misa

religijski | Hrvatska

Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img

OPIS

Mjesto Gromiljak nalazi se u srednjoj Bosni na prometnici Kiseljak - Busovača. Pripada Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Kršćanstvo je veoma rano prisutno na tim prostorima. U doba bana Stjepana II. Kotromanića ovamo dolaze njemački rudari Sasi ali i dubrovački trgovci koji su se zadržali do provale Turaka 1463. Osmanlije ostaju ovdje do 1878. (punih 415 godina). Tada ovo područje zauzima Austro-Ugarska, te se na nj doseljavaju pripadnici drugih naroda. Župa je osnovana 24. prosinca 1876. odvajanjem od župe Brestovsko. Stara župna crkva Imena Marijina izgrađena je 1895., a nova, na novoj lokaciji, građena je 1986. i 1987., za župnikovanja don Franje Bulića. Župom su do 1908. upravljali franjevci Bosne Srebrene, a od tada dijecezanski svećenici. U povodu tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH iz župne crkve Imena Marijina misno slavlje predvodit će kardinal Vinko Puljić, a propovijedati mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa i varaždinski biskup.
Urednik i komentator: Dragutin Siladi

Producent: Draško Vrgoč

Slike

Gromiljak: Nedjelja solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH - misaGromiljak: Nedjelja solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH - misaGromiljak: Nedjelja solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH - misa

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.