OPIS

Godina 2017. koja je na izmaku, bila je u znaku obilježavanja stotinu godina od rođenja velikog bosanko-hercegovačkog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara. Tim povodom Federalna televizija premijerno će prikazati dokumentrani film „Slovo o Maku.
Iako je njegov životni i spisateljski put završio u 54-oj godini Mak Dizdr je bez sumnje obilježio stoljeće u kojem je živio. Na tom putovanju bio je prešućivan, slavljen, osporavan, nagrađivan, prevođen i interpretiran ali za sve ove godine prije svega čitan.
O Maku govore njegovi savremenici, pjesnici, književni kritičari, prevodioci ali prije svega njegovi pažljivi čitaoci: Draško Ređep, Tonko Maroević, Muhamed Filipović, Mile Stojić, Marko Vešović, Veselko Koroman, Almin Kaplan, Hadžem Hajdarević i Francis Jones te članovi porodice Gorčin i Majo Dizdar.
Dokumentarni film Slovo o Maku sniman je proteklih mjeseci u BiH i susjednim zemljama a u njegovoj realizaciji učestvovali su: producent Edin Lonić, reditelj Himzo Mihaljević, snimatelji Almir Čaušević, Vanja Ban i Vedrana Mijić, majstori tona Boris Kragulj i Jasmin Sipović, majstori rasvjete Dževad Pašalić i Elvedin Hamzić te montažer Jasmin Nalo.
Autorica je Alema Kazazić.

PREPORUKE
 • Potres (1974)

  danas
  image
  Inženjer građevinarstva Stuart Graff (Charlton Heston) otuđen je od svoje posesivno ljubomorne supruge Remy (Ava Gardner) te ima preljubničku vezu s Denise...
 • Underworld: Buđenje (2012)

  danas
  image
  Kada čovječanstvo dozna da postoje klanovi vampira i likana, kreće se u rat da bi se istrijebile obje vrste. Vampirska ratnica Selene predvodnica je borbe protiv...
 • Turks i Caicos (2014)

  danas
  image
  Umirovljeni špijun primoran je biti u društvu sumnjivih američkih biznismena. Kad jedan od njih padne u more, sumnja pada na njihovu financijsku savjetnicu.
 • 12 rundi 3 (2015)

  danas
  image
  Detektiv Shaw vraća se na dužnost nakon smrti partnera. Otkriva dokaze koji povezuju njegove kolege s ubojstvom, pa mu oni namještaju ubojstvo koje nije počinio....
TOP LISTE

Prijavi se