EPIZODA: 11

OPIS

Vinkovci su mjesto koje je vrlo rano osjetilo velikosrpsku agresiju. Kako se nalazilo na jednom od glavnih smjerova napada JNA na Hrvatsku, oko Vinkovaca je uvijek bilo prisutno 300 do 350 tenkova JNA. Iako se nije nalazio na prvoj liniji bojišnice, Slavonski Brod i njegova okolica bili su uključeni u Domovinski rat kroz masovni odaziv stanovnika u postrojbe Hrvatske vojske, posebice na zapadnom i istočnom slavonskom ratištu. Poslije pada Gline, Petrinje i Hrvatske Kostajnice Sisak je predstavljao temelj cjelokupne obrane na Banovini. Drugo strateški važno mjesto bila je Sunja. Okružena srpskim selima i Savom, predstavljala je mostobran prema okupiranim dijelovima i postala je jedina hrvatska enklava južno od Kupe i Save. Pokušaj stvaranja novog mostobrana u operaciji 'Vihor' završio je neuspjehom i velikim gubicima hrvatskih snaga.
Urednica epizode: Mirjana Srhoj

Slike

Kako je obranjena HrvatskaKako je obranjena HrvatskaKako je obranjena HrvatskaKako je obranjena HrvatskaKako je obranjena Hrvatska

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Fuori orario. Cose (mai) viste (1988)

    image
    An Italian tv program broadcasting films and rarities from all over the world.
  • Hod vijekova

    image
    "Hod vijekova" je emisija koja nas vraća u prošlost, te nas upoznaje sa porijeklom raznih običaja i sa tradicijom naroda na prostoru Bosne i Hercegovine.
  • Aerodrom u Dubaiju (2013)

    image
    Serijal Aerodrom u Dubaiju donosi neviđen pristup najprometnijoj zračnoj luci za međunarodne letove na svijetu, domu Emiratesa, jedne od najvećih svjetskih...
  • TG3 Chi è di scena

    image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.