OPIS

Kulinarski dodiri Čeha, Talijana, Mađara i Nijemaca na našim prostorima - to je tema dvadesetominutne dokumentarne emisije "Čušpajz". Prehrambeni identitet važno je uporište nacionalnog identiteta, pa se slavonski Talijani, primjerice, prepoznaju po palenti, a češke kuhinje odaje miris knedlički. Povijest kulture u velikoj je mjeri povijest preuzimanja, a ništa se nije tako često preuzimalo kao recepti. Kuharice tiskane u Beču ili Budimpešti početkom 19. stoljeća nalaze mjesto i u seoskim kuhinjama, a visoku kuhinju - oblikovanje slastica ili pripravljanje jela od divljači - na selo donose sluškinje koje su recepte "krale" iz kuhinja bogataša.
Ekipa Redakcije za nacionalne manjine - redatelj Alceo Marti, urednica Daniela Draštata i snimatelj Miran Krčadinac - istražili su mjesta na kojima su se izmiješali začini četiri nacionalne skupine koje na prostoru Slavonije i Baranje žive stoljećima.

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.