Ocjena korisnika: 10/10

SEZONA: 1

EPIZODA: 1 - ZEMLJA

OPIS

U četverodijelnoj seriji prikazan je životni put Fausta Vrančića (Šibenik, 1551. - Venecija, 1617.), poznatog izumitelja, diplomata, inženjera, svećenika i biskupa, jezikoslovca, hrvatskog polihistora.
Uz ozračje i okolnosti koje su utjecale na njegov životni put u seriji "Faust Vrančić" osobiti naglasak dan je njegovoj izumiteljskoj i znanstvenoj djelatnosti: konstrukcijama mlinova, žičara, visećih metalnih mostova, satova... a posebno njegovom remek-djelu - nacrtu padobrana čiji se pravokutni oblik koristi i danas.
Prva epizoda prati djetinjstvo i ranu mladost Fausta Vrančića od odrastanja u Šibeniku i Šepurinama preko školovanja u Bratislavi i Padovi do odlaska na službu u Veszprem. Osobiti je naglasak stavljan na njegovu izumiteljsku djelatnost vezanu uz mlinove za koju je inspiraciju crpio iz rodne sredine kao i iz onodobne znanstvene literature. Taj aspekt njegova djelovanja na osobit način obrađuje publicist Milivoj Zenić.

Scenarist:

Slike

Faust Vrančić: San o strojevima - ZemljaFaust Vrančić: San o strojevima - Zemlja

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Zagrebački leksikon

    image
    Znamenitosti, arhitektura, povijest, legende i predaje vezane uz Zagreb i Zagrepčane koji su obilježili povijest najvažniji je dio kojim se bavi ova emisija.
  • Tiagov Balkan

    image
    Tijago Fereira je zbog ljubavi došao u Srbiju iz Brazila. Iako ta ljubav nije potrajala, pronašao je dve nove - ljubav svog novog života i ljubav prema Balkanu....
  • Tajne Mekonga (2017)

    image
    Slijev rijeke Mekong jedno je od biološki najraznolikijih područja na svijetu, ali i jedno od najmanje istraženih. U ovom desetodijelnom serijalu putujemo niz ovu...
  • Ola Polonia - Polacy w Brazylii i Ameryce Południowej

    image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.