SEZONA: 1

EPIZODA: 7 - revijalni program

OPIS

Možda sofre kao mjesto za kojim se svojevremeno objedovalo jesu ostale samo dio tradicije i lijepog sjećanja, ali u osnovi našeg naziva i dalje ostaje sofra kao simbol jednog vremena u kojem su se okupljale kompletne porodice održavajući porodične veze i vrijednosti. Naša potreba da baštinimo ovakve vrijednosti i ove godine servira „Ramazanski sofru“ kao najgledaniji kulinarski program tokom mjeseca ramazana.
Nastojeći da bh. gastronomsko umijeće i naslijeđenu praksu smjestimo u društveni okvir, u našem ćemo studiju uz izvanrednog bh. chefa Nihada Mameledžiju svaki dan prezentovati običaje i jela svih krajeva Bosne i Hercegovine.
U šarolikom bh. civilizacijskom mozaiku, specifično mjesto zauzima gastronomska kultura tradicionalnog tipa čiju osnovu baštini bh. žena. Sve te divne, vrijedne domaćice koje s posebnom radošću dolaze u naš studio i smjelo nam prezentuju ramazanske običaje svoga kraja u studiju spremno dočekuje Merima Gosto Pašalić.
Posebnost ramazanske sofre ogleda se upravo u činjenici da naša sofra nije djelo jednog chefa, nego desetina žena okupljenih oko ideje očuvanja i oživljavanja kulture i tradicije bošnjačkog naroda. Jela koja pripremamo za našu sofru sastavni su dio savremenog, svakodnevnog jelovnika naših domaćica, što ih čini autentičnom i istinski živom kulinarskom tradicijom.
Ceremoniju pripreme iftara u ulozi domaćice u studiju vodit će sjajna Merima Gosto Pašalić, spremna istražiti sve tajne bh. gastronomije, i nema sumnje da će upravo Merima dati posebnu aromu „Ramazanskoj sofri“.

Slike

Ramazanska sofra

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.