EPIZODA: 298

OPIS

Posjet predsjednice Europskog vijeća Ursule von der Leyen Bosni i Hercegovini i okolnim zemljama koje nisu članice Europske unije u dijelu javnosti tumači se kao signal iz Bruxellesa za bržu integraciju. Može li BIH, koju već duže vrijeme potresa duboka politička kriza, stati rame uz rame sa susjedima koji brže napreduju, istražio je kolega Ilko Barbarić.
Listopadski opći izbori u Bosni i Hercegovini nisu prošli baš glatko. U manjem entitetu, Republici Srpskoj, dva puta su prebrojavani glasovi za predsjednika, ali i dvojicu dopredsjednika. Milorad Dodik ipak je uspio postati predsjednikom, a za dopredsjednika iz reda hrvatskoga naroda izabran je kandidat Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Davor Pranjić. Ovaj mladi liječnik iz Banje Luke tako je izravno izabran za najvišu hrvatsku funkciju u Republici Srpskoj.
Udruga bosansko-hercegovačkih Hrvata Prsten u Zagrebu je organizirala Poslovni forum na kojem se govorilo o europskoj energetskoj krizi te planovima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Bila je tamo i naša ekipa.
Bosna i Hercegovina bila je domaćin vježbe združenih snaga EUFOR-a pod nazivom "Brzi odgovor 2022". Sudjelovali su vojnici iz 20 zemalja koje čine postrojbe EUFOR-a, ali i pripadnici Oružanih snaga BiH. Opširnije iz Sarajeva kolegica Špela Cvitković-Iličić.
U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH položila su vijence i zapalila svijeće za sve poginule, umrle i nestale branitelje Hrvatskog vijeća obrane i civilne žrtve Domovinskog rata diljem Bosne i Hercegovine. Središnje obilježavanje bilo je pred spomenikom na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.
U spomen na jednog od najsvjetlijih likova hrvatske povijesti u Bosni i Hercegovini, neumornog znanstvenika i prosvjetitelja 19. stoljeća fra Ivana Franu Jukića, Podružnica HKD Napredak u Banjoj Luci organizirala je tradicionalne Jukićeve dane kako bi od zaborava otrgnula lik i djelo ovog velikana. Prilog su pripremili Emanuela Buganik i Predrag Solomun.
Ugledni fotograf Zoran Filipović Zoro poznat je i po fotografijama iz Domovinskog rata te boravka Svetog Oca Ivana Pavla II. u BIH. U dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu ovih dana otvorena je njegova izložba djela nastalih kao istraživački rad na temu sjena, a referira se na njegov prvi opus realiziran još prije punih 37 godina. Prilog priprema Damir Ljubičić.

Slike

Pogled preko granice - Hrvati u BiHPogled preko granice - Hrvati u BiHPogled preko granice - Hrvati u BiH

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.