poster

Oko: Oko specijal: Oluja koja je prekinula istoriju jednog naroda

Oko magazin (2015)

informativni | Srbija

Ocjena korisnika: 1/10

OPIS

Da li istorija naroda koja je počela bar 1317. može da nestane u jednoj vojnoj akciji? Da li je iza Srba u Hrvatskoj ostalo nešto ruševina, kulturnih spomenika i ništa više? Koje će biti ključne poruke komemoracije u Novom Sadu i proslave u Kninu?
Nekadašnji ambasador Srbije u Republici Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin rekao je, u jednom intervjuu da će Srbi u Hrvatskoj doživeti sudbinu Maja i Asteka - da će iza njih ostati nešto ruševina, kulturnih spomenika i ništa više. Da li je to zaista tako? Šta srpska država mora da uradi da se to ne bi desilo?
Srbi na prostoru današnje Hrvatske žive vekovima; 1317. podigli su manastir Krupu, 1350. manastir Krku, postoje zapisi da je još u 16. veku slepi srpski vojnik u Splitu pevao o Kraljević Marku "a narod okupljen oko njega pevao je s njim".
Da li svi ti vekovi mogu da se izbrišu jednom vojnom akcijom, da li plan koji je na Brionima napravio Franjo Tuđman može da izbriše čitavu jednu istoriju i čitav jedan narod?
Kakvi su danas odnosi Srbije i Hrvatske; da li je "znakovito" što oni postaju kritični svakog jula i avgusta, kako danas govori hrvatski ambasador u Beogradu i šta će biti ključne poruke komemoracije u Novom Sadu i proslave u Kninu?
Gosti specijalne emisije Oko:
Dušan Ivanić, profesor emeritus Filološkog fakulteta u Beogradu, književni teoretičar
Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, potpredsednik Srpske napredne stranke
Milan Gulić, istoričar
Autor emisije: Gorislav Papić

Slike

Oko: Oko specijal: Oluja koja je prekinula istoriju jednog narodaOko: Oko specijal: Oluja koja je prekinula istoriju jednog narodaOko: Oko specijal: Oluja koja je prekinula istoriju jednog narodaOko: Oko specijal: Oluja koja je prekinula istoriju jednog narodaOko: Oko specijal: Oluja koja je prekinula istoriju jednog narodaOko: Oko specijal: Oluja koja je prekinula istoriju jednog narodaOko: Oko specijal: Oluja koja je prekinula istoriju jednog naroda

Recenzije


Recenzirao/la robica
srijeda, 3. august 2022. 11:11
Spojleri prisutni Pokaži mi
Oluja je 10000 samo je 1,svega vrijedna
Lajkuj recenziju
0 komentara

PREPORUKE
  • Na kraju dana

    image
    U samo pet minuta doznajte sve o Zagrebu! Emisija Na kraju dana donosi vam sažete, objektivne i točne informacije o najaktualnijim vijestima koje su obilježile...
  • VOA

    image
    Glas Amerike, redakcija programa na jezicima naroda BiH, svakoga radnog priprema i emituje polusatnu TV emisiju - Studio Washington.
  • Dnevnik 3

    image
    Dnevnik 3 je prava emisija za sve koji žele da, na kraju dana, saznaju najvažnije informacije. U 15 minuta, sažete i jasne vijesti koje su obilježile dan. Dnevnik...
  • Worldwide Exchange

    image
    Broadcast from CNBC Global Headquarters in Englewood Cliffs, N.J., CNBC’s “Worldwide Exchange” will deliver essential, actionable information and analysis for...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.