Druga strana (02.06.2021.)


Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img

OPIS

Koliko točno Hrvatska ima stanovnika, ne zna nitko. No, brojem stanovnika kao notornom činjenicom barataju svi, od političara do statističara. Padaju procjene BDP-a po glavi stanovnika, analiziraju se demografski trendovi, a sve na bazi podataka dobivenih iz druge ruke.
Nakon 10 godina suočit ćemo se s istinom. U jesen kreće novi popis stanovništva, bit će to prvi digitalni. Tko njime dobiva, tko gubi i zašto bi ovo mogao biti posljednji popis stanovništva u Hrvatskoj povijesti?
Otvorena je mogućnost "samopopisivanja" svim građanima koji imaju pristup sustavu E-građani, a za terensko popisivanje Državnom zavodu za statistiku treba 8.000 popisivača.
Hoćemo li u budućnosti umjesto popisivanja stanovništva prijeći na "registar stanovništva", sukladno preporukama Eurostata i EU?
Koliko su povjerljivi i diskretni popisni upitnici? Tko sve ima pristup vašim izjavama o prihodima i bračnom stanju? U koje svrhe se podaci mogu koristiti? Na ta pitanja odgovara Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Voditelj: Željko Kardum
Urednik: Željko Kardum
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.