poster

Medijska mreža srpske dijaspore: Srbi sa petog kontinenta

Medijska mreža srpske dijaspore


Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img

OPIS

Nakon devet sati duge vožnje od Melburna poznatim auto-putem „Hjum hajvej“ koji povezuje dva najveća australijska grada, ekipa emisije Srbi sa petog kontinenta stigla je u Sidnej.
Predgrađe puno zelenila i šuma, koje podseća na samo srce Šumadije, odnedavno je dom našeg prvog srpskog koledža u Australiji.
Koledž „Svetog Save“, zvanično akreditovana škola u australijskoj državi Novi Južni Vels, nosi ime najvećeg srpskog prosvetitelja. Nalazi se na samo 20-ak minuta vožnje od Liverpula i Zapadnog Sidneja gde živi najveći broj Srba u Australiji. Vizionarski projekat Srpske pravoslavne crkve i svih australijskih Srba konačno je otvorio svoje kapije za buduće naraštaje Srba i našu pravoslavnu braću u Sidneju i okolini.
Ideja o osnivanju srpskog koledža u Sidneju rođena je pre više od tri decenije a nakon svega što smo prošli kao narod bilo je sve manje onih koji su verovali da će koledž zaista jednog dana biti otvoren. Ipak budućnost pripada samo onima koji u nju veruju i baš tako je bilo i ovog puta.
U emisiji govore domaćini na koledžu, direktorka škole grkinja Ana Nikolau i sveštenik i veroučitelj Rade Radan. Bila je to sjajna prilika da TV ekipa poseti i Konzulat u Sidneju, gde je novopostavljen generalni konzul Petar Špadijer. Naime, 25. aprila ove godine navršilo se 55 godina od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa Australije i tadašnje Jugoslavije (SFRJ), a tim povodom, pored konzula, govori i Nina Marković politikolog i doktor političkih nauka na „Mekvori“ Univerzitetu u Sidneju.
Urednik emisije Dragan Gavrilović
Novinar i voditelj Saša Janković
Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić

Slike

Medijska mreža srpske dijaspore: Srbi sa petog kontinenta

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • ARD-Buffet (1998)

    image
  • Linije razdvajanja (2009)

    image
    Iz srca supersile u krizi, Fault Lines kopa dublje u ono što pokreće velike priče u SAD-u.
  • Imamo rešenje

    image
    Cilj serijala ‘Imamo rešenje’ je afirmacija domaće nauke i struke kroz prezentaciju praktičnih rešenja primenjenih na farmama, plantažama i poljoprivrednim...
  • TV Justice

    image
    Neka istina bude ispričana
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.