Puškin i Srbi


Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img

OPIS

U emisiji "Puškin i Srbi", autora Sergeja Šestakova, prvi put je sveobuhvatno televizijski prikazan izuzetno interesantan i dramatičan deo života velikog ruskog i svetskog književnika, u kome je mnogo sarađivao i pomogao Srbima.
Aleksandar Sergejevič Puškin, bio je najviše i najsvestranije povezan sa ljudima na ovim prostorima, u odnosu na sve književnike u ruskoj istoriji. U emisiji su prikazani citati iz naučnih dela Akademije nauka Sovjetskog saveza, koji to potvrđuju, jer se o tome malo zna u Srbiji. Autor emisije Sergej Šestakov, bio je 6 godina savetnik u ambasadama Jugoslavije u Rusiji i Ukrajini i sa lica mesta doneo štampane i filmske zapise o tome.
Bard ruske i svetske poezije, sa 25 upečatljivih poetskih ostvarenja o Srbima i neposrednim razgovorima sa izbeglim srpskim ustanicima i intelektualcima - mnogo je pomogao vraćanju ugleda Srbije upoznajući evropsku i svetsku javnost sa patriotizmom i hrabrošću Srba, u Prvom i Drugom srpskom ustanku.
Posebno je značajno, što su između Puškina i Srba - veze i uticaji bili dvosmerni, neprekidni do kraja pesnikovog života, od Vuka Karadžića i naših narodnih pesama, do Zaharija Orfelina drugih srpskih književnika, istoričara i naučnika. Prilikom prvih susreta sa Srbima, 1820. godine, Puškin je počeo da uči srpski.
U emisiji su prikazane i dve izuzetno zanimljive životne priče o romantičnoj i rodoslovnoj povezanosti Srba i Puškina.
Najbolje originalne pesme, više od 25 Puškinovih poetskih bisera posvećenih Srbima, u emisiji kazuje Ivan Bosiljčić, a citate Biljana Đurović, glumci Narodnog pozorišta.
Celu televizijsku povest oplemenjuju originalne kompozicije Milutina Popovića-Zahara, komponovane za Prvu Univerzijadu u Moskvi, posvećene prijateljstvu Rusa i Srba, u izvođenju Simfonijskog orkestra RT Rusije, sa solistima Boljšog teatra.
Autor Sergej Šestakov

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.