EPIZODA: 17

OPIS

Akademik Gustav Janeček jedan je od niza Čeha koji su ostavili prosvjetnog traga u razvoju hrvatskih znanosti, posebice prirodnih. Došavši u drugoj polovici 19. stoljeća za sveučilišnog profesora kemije u zemlju u kojoj su prirodne znanosti smatrane gotovo blasfemijom, svu svoju radnu energiju usmjerio je na prosvjećivanje i osuvremenjivanje hrvatskog društva i mišljenja: osnovao je kemijske institute, modernizirao farmaciju, pokrenuo dvije farmacijske tvornice... Oduševljen ljepotom Plitvičkih jezera, osnovao je "Društvo za uređenje i proljepšanje Plitvičkih jezera" s ciljem da ta prirodna ljepota ne ostane skrivena i izolirana od ostatka turističkog svijeta.
Janeček je svim svojim srcem prihvatio Hrvatsku kao svoju domovinu, odrekavši se zbog nje sjajne znanstvene karijere u Beču. Pitanje je je li mu se Hrvatska primjereno odužila.

Slike

HAZU portreti: Gustav Janeček

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.