Ocjena: 7.5/10
Ocjena korisnika: 8.2/10
(5 glasova)

OPIS

Oskar Schindler bio je češko-njemački industrijalac i vlasnik male tvornice u poljskome gradu Krakovu. Od 1940. zapošljavao je Židove. Budući da se progon Židova pojačavao, uspio je oformiti vlastiti koncentracijski logor u kojemu su radnici bili zaštićeni od terora u vanjskome svijetu.
Schindler je na kraju spasio nešto više od 1000 Židova od Hitlerovih logora smrti zahvaljujući prijateljstvima s časnicima SS-a, Wehrmachtom i vojnim obavještajcima. U vrijeme kada su Židove slali u logore smrti poput Mauthausena i Auschwitza, Schindler je uspio ishoditi dozvolu da se njegov logor, zajedno s radnicima, iz Krakova prebaci na područje tadašnje Čehoslovačke. Kada je 300 njegovih radnica završilo u Auschwitzu, u barakama tik do plinskih komora, Schindler ih je uspio izvući. To je bio jedini pothvat takve vrste u Auschwitzu za vrijeme rata.
Mnogi Židovi koje je spasio pojavljuju se u ovom dokumentarnom filmu (koji sadrži rijetke arhivske snimke, kao i posebne snimke nastale u Poljskoj), uključujući i Schindlerovu ženu i ljubavnicu, koje nam prenose svoj doživljaj ovog nevjerojatnog čovjeka. U intervjuu nastalom samo četiri dana prije smrti ljubavnica zapovjednika koncentracijskog logora Amona Götha govori o svojim uspomenama na Schindlera i na život s časnikom SS-a koji je osobno ubio desetke Židova.

Slike

Schindler: Istinita pričaSchindler: Istinita priča

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.