poster

Na Blas'koj plokati

Na Blas'koj plokati (2019)

dokumentarni, kultura | Hrvatska

Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img

OPIS

Iako je Blato vrlo bogato folklorno područje, poslije Prvog svjetskog rata interes za očuvanje kulturne baštine počeo je opadati. Ta je sklonost posebno bila izražena 1924. i 1925. kada je ekonomska moć stanovništva bila izrazito mala, a iseljavanje u prekomorske zemlje dostiglo svoj vrhunac. Da bi se pobudilo zanimanje za očuvanje i obnavljanje narodnih običaja, 1927. osnovano je Viteško udruženje "Kumpanjija".
Kumpanjija je povijesni ostatak narodne vojske, jedine koja je u svakom trenutku mogla stupiti u obranu otoka. Vlast i regularna vojska bili su uvijek daleko, a gusari i razni drugi osvajači tako blizu. I od tog vremena ostala je u tradiciji upotreba mača koja je pretvorena u igru, a igra se zove Kumpanjija ili Družba. Obrambeni, viteški, miroljubivi "ples od boja". Kumpanjija je ponos Blata, ona je ta koja u mladima budi osjećaj etničke i lokalne pripadnosti. Udruženje i danas okuplja entuzijaste i zaljubljenike u Blato i njegov folklor.

Slike

Na Blas'koj plokati

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.