Ocjena: 7.2/10

OPIS

Dokumentarac o razvoju popularne glazbe u Etiopiji u 1960-ima i 1970-ima. „Ethiopiques“ prati priču o etiopskoj glazbi iz perspektive naratora Francisa Falceta, zaljubljenika u „world music“.
Opsežan dokumentarac o razvoju etiopske scene popularne glazbe u 1960-ima i 1970-ima. „Ethiopiques“ prati priču o etiopskoj glazbi iz perspektive glavnog lika i naratora filma Francisa Falceta. Falceto je veliki zaljubljenik u „world music“ koji je na zabavi u svom rodnom Poitiersu dobio neobilježenu kasetu etiopskog jazza. Uzbuđenje slušatelja i novinara koji dotada nisu čuli ništa slično početak je dugog putovanja koje predstavlja prekretnicu u povijesti „world musica“, a ujedno je i priča o fenomenu ovog jedinstvenog glazbenog stila koji je znatno utjecao na „free jazz“ i pop-glazbu s kraja 20 stoljeća. Ovaj izgubljeni naraštaj glazbenika, od kojih mnogi danas žive u prognanstvu i siromaštvu, prikazan je u kontekstu političkih i društvenih nemira u prijelaznom razdoblju između kraja vladavine cara Haila Selasija i uspona komunističke vojne hunte Derg, za čije vladavine kultura gotovo i da nije postojala. Ovo je priča o hrabrosti i drskosti darovitih glazbenika koji su unatoč lošim izgledima stvarali očaravajuće zvukove i glazbu.

Slike

Ethiopiques: Pobuna dušeEthiopiques: Pobuna dušeEthiopiques: Pobuna dušeEthiopiques: Pobuna duše

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Laurent Garnier neslužbeno (2021)

    image
    Uvid u život Laurenta Garniera, jednoga od začetnika house glazbe, od njegova pojavljivanja na glazbenoj sceni 80-ih do danas. Film je sniman tri godine i prati...
  • Justin Bieber: Believe (2013)

    image
    Justin Bieber Vam priča svoju priću, biografski film o životu pop zvijezde.
  • Predivna milost (2018)

    image
    Dokumentarac prikazuje Arethu Franklin sa zborom u Baptističkoj crkvi New Bethel u Wattsu, u Los Angelesu, u siječnju 1972.
  • San (2014)

    image
    El somni (San) je izuzetan film u režiji Franca Aleua, koji prikazuje kreativni proces više od 40 međunarodnih umjetnika koji su sudjelovali na večeri koja je...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.