poster

Jahati sa đavolom

Ride With the Devil (1999)

Režiser: Ang Lee

Ocjena: 6.7/10
Ocjena korisnika: 7/10
(2 glasova)

OPIS

Ratna drama/ povijesni film/ pustolovni vestern/ ljubavna drama, impresivna i neuobičajena priča iz američkog građanskog rata jednog od velikih redatelja današnjice, Tajvanca Anga Leeja, s briljantnim Tobeyjem Maguireom u glavnoj ulozi. Jake Roedel i Jack Bull Chiles najbolji su prijatelji, a po izbijanju američkog građanskog rata pridruže se paravojnim formacijama južnjaka. Naime, u njihovoj državi Missouri stanovništvo se podijelilo na pristalice Unije (Sjevera) i Konfederacije (Juga), a međusobno ratuju kao članovi ilegalnih milicija. U jednoj akciji Jack je teško ranjen, pa brigu o mladoj i lijepoj udovici Sue Lee, koja je postala Jackova ljubav, preuzima Jake...
Jedan od najvećih autora današnjice, Tajvanac Ang Lee (Razum i osjećaji, Ledena oluja, Tigar i zmaj), zadnjih godina radi u Americi, pa je posegnuo i za velikom američkom nacionalnom temom - građanskim ratom, najvećom klaonicom u američkoj povijesti, gdje je za četiri godine rata poginulo više Amerikanaca nego u desetogodišnjem ratu u Vijetnamu. Lee i njegov stalni scenaristički suradnik James Schamus odabrali su, međutim, podosta netipičnu ratnu epizodu odnosno područje, ono u kojem su pripadnici zaraćenih strana bili dojučerašnji susjedi, što će posebno blisko biti hrvatskim gledateljima, s obzirom da je i u Drugog svjetskom ratu i u Domovinskom ratu takva situacija bila uobičajena i kod nas. Zajahati s vragom fascinantan je film na svim razinama - od ikonografije i rekonstrukcije sociopsiholoških uvjeta do tananih odnosa među likova, a film se istodobno odlikuje vizualnom ljepotom, sugestivnim ugođajem te dirljivim i potresnim emocionalnim angažmanom. Briljantni glumci, predvođeni Tobeyjem Maguireom (Ledena oluja, Zlatni dečki, Spiderman) i dražesnom pop-zvijezdom Jewel u debitantskom filmskom nastupu, daju svoj doprinos ovom sjajnom filmu koji zadivljujuće spaja žanrove ratno-pustolovnog vesterna i ljubavno-obiteljskog filma, filmu kojeg ni jedan filmski sladokusac ne bi smio propustiti ni pod koju cijenu.

Slike

Jahati sa đavolom

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.