A Brother's Promise

A BROTHER'S PROMISE: THE DAN JANSEN STORY (1996)

biografski, drama, sportski | Kanada, SAD
Režiser: Bill Corcoran

Ocjena: 5.7/10

OPIS

Dan Jansen (M. Keeslar) još je kao malo dijete prvi put stao na klizaljke i nerado ih je izuvao. Njegov je otac naporno radio kako bi prehranio brojnu obitelj, a svaki je slobodni trenutak koristio kako bi djecu vodio na obližnje klizalište. Dan je pokazivao znatan potencijal i talent za brzo klizanje, pa je uskoro počeo i profesionalno trenirati. Iako je imao podršku roditelja, prijatelja i djevojke Natalie (C. Cox), najviše je inspiracije pronalazio u brojnim razgovorima s voljenom sestrom Jane (J. Brook). Kad su liječnici otkrili da Jane boluje od leukemije, Dan joj je obećao da će jednog dana osvojiti olimpijsku medalju. Bolest je napredovala, a Danovi nastupi na Olimpijadama u Sarajevu i Calgaryju nisu donijeli željene rezultate. Jane je u međuvremenu podlegla bolesti, a shrvani je Dan čvrsto odlučio kako će u sestrino ime osvojiti toliko željenu medalju. Pred njim je još bila Olimpijada u Lillehammeru 1994. godine...

Istinita životna priča koja obuhvaća tragične događaje i trnovit, ali plodonosan put do sportske slave pretvorena je u dirljivu biografsku dramu o američkom sportašu Danu Jansenu. Iako je smatran najboljim svjetskim brzinskim klizačem 90-ih, njegovu su karijeru obilježili mnogi bolni neuspjesi koji su se javljali kao posljedica tragične smrti sestre Jane, koja mu je cijeli život pružala neizmjernu snagu i podršku. Njegova priča, kao i one mnogih drugih sportaša, slavi esencijalne ljudske vrijednosti među kojima su obiteljska ljubav i podrška, razumijevanje, tolerancija, ustrajnost i požrtvovnost, pa stoga služi kao bezvremenski životni putokaz mlađim naraštajima. Jansen, koji je u projektu sudjelovao kao savjetnik, pohvalio je uvjerljiv nastup mladog Matta Keeslara (Posljednji dani diska), ali i film kao vjernu adaptaciju njegova života. Bill Corcoran iskusan je redatelj koji je zanat ispekao u televizijskom mediju potpisujući brojne serije i filmove. Film je 1997. osvojio nagradu Christopher za promicanje ljudskih vrijednosti i vrlina.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.