OPIS

Prvi su Židovi u Dubrovnik dolazili povremeno kao trgovci još početkom 14. stoljeća. Veći dolazak sefardskih Židova u grad zabilježen je nakon njihova progona iz Španjolske 1492. godine. Vlasti Dubrovačke Republike godine 1546. dodjeljuju im nekoliko kuća za stanovanje u ulici zvanoj Via del ghetto. Od 1826. do danas, prema dubrovačkom nazivu za Židove - Žuđeli, ulica nosi naziv Žudioska. U njoj se nalazi druga najstarija sinagoga u Europi u kojoj je otvoren i Židovski muzej, prvi u Hrvatskoj u kojemu se nalaze stari originalni vjerski predmeti, sačuvani nakon Holokausta te predstavljaju vrijednu kulturnu baštinu dubrovačkih Židova. Iako ovdašnja židovska zajednica nije bila velika, njezini su članovi ostavili značajan trag u svekolikom razvitku Dubrovnika - kao trgovci, liječnici, obrtnici, učitelji pa i pjesnici.
Izvršni producent: Miroslav Rezić
Reporter: Božo Vodopija
Snimatelj: Željko Galov
Montažer: Klaudio Pozniak
Realizatorica: Martina Miljković

Producent: Miroslav Rezić
Snimatelj: Željko Galov
Montaža: Klaudio Pozniak

Slike

Žuđeli dubrovačkiŽuđeli dubrovačkiŽuđeli dubrovačkiŽuđeli dubrovačkiŽuđeli dubrovačkiŽuđeli dubrovačkiŽuđeli dubrovačkiŽuđeli dubrovački

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.