poster

Cotton Mary

COTTON MARY (1999)

drama | SAD, Francuska, UK

Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img
Ocjena: 5.0/10
Ocjena korisnika: 10/10

OPIS

Sredina pedesetih godina. Premda je Indija već stekla nezavisnost, u odnosima bivših britanskih gospodara i njihovih dojučerašnjih podanika nije se promijenilo baš puno. BBC-jev novinar John Macintosh (J. Wilby) luta naokolo varajući i zanemarujući suprugu Lily (G. Scacchi) koja u postporođajnoj depresiji ne zna što bi učinila sa sobom i djetetom koje ne uspijeva hraniti, jer nema mlijeka. Nesretna žena bez razmišljanja prihvaća pomoć bolničke sestre Cotton Mary (M. Jaffrey), kćeri Indijke i bijeloga vojnika, koja postupno preuzima vođenje cijeloga domaćinstva. Žena podvojenoga identiteta u idiličnu kolonijalnu vilu na morskoj obali uspijeva prenijeti košmar koji vlada u njezinoj psihi, ali i svijesti njezinih sunarodnjaka zbunjenih golemim povijesnim promjenama. Kada se Lily napokon uspije prenuti, sve oko nje već je u ruševinama...

"Cotton Mary" je psihološka melodrama o dvjema ženama, bijeloj Britanki, koju glumi Greta Scacchi (Heat and Dust, Emma) i tamnoputoj Anglo-Indijki u ulozi Madhur Jeffrey (dobitnica Srebrnog medvjeda 1965. za ulogu u filmu "Shakespeare Wallah"), koje podjednako pate u uzbudljivoj stvarnosti golema indijskog potkontinenta koji je netom stekao nezavisnost. Scenarij je napisala debitantica Alexandra Viets, a režiju zajednički potpisuju ugledni producent i četverostruki kandidat za Oscara, stalni suradnik Jamesa Ivoryja, Indijac Ismail Merchant (Soba s pogledom, Howard's End) i indijsko-američka glumica Madhur Jaffrey. Slikovit i problemima bogat svijet postkolonijalne Indije, s dojučerašnjim britanskim bijelim gospodarima i Indijcima koji se podjednako ne snalaze u novoj stvarnosti, pruža poticajan okvir za filmsku priču koja se pamti. Glavni muški lik je jednostavno amoralan slabić nesposoban da preuzme životnu odgovornost te time loš predstavnik roda i nositelj ideje hedonističkoga eskapizma.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.