poster

Donijela me roda

JE SUIS NE D'UNE CIGOGNE (1999)

Režiser: Tony Gatlif

Ocjena: 5.9/10
Ocjena korisnika: 6.7/10
(3 glasova)

OPIS

Mladi Otto (R. Duris) nezaposlen je Francuz frustriran životom u državnom stanu koji dijeli s majkom (C. Pignet), baš kao i slabo plaćenim honorarnim poslom prodavača novina u podzemnoj željeznici. Otto je u vezi s privlačnom mladom Lounom (R. Hartner), ilegalnom njemačkom imigranticom koja radi kao pomoćna frizerka u jednom salonu i koja neprestano strahuje od sudskih izvršitelja. Kad im se već oboma učini da njihovi životi nemaju smisla, odluče pobuniti se protiv društva te krenuti na put prema Njemačkoj. U njihovoj anarhističkoj pustolovini ubrzo će im se pridružiti simpatični tinejdžer Ali (O. Embarek), arapski imigrant koji je odlučio napustiti svoju obitelj jer su se njezini članovi odrekli svojih etničkih korijena i preuzeli francuske običaje. Nakon što tijekom putovanja započnu s krađama automobila i pljačkanja trgovina, Otto, Louna i Ali naiđu na rodu slomljena krila kojoj odluče pomoći. Kad se smjesta pokaže da roda zna govoriti, trojka dozna da je ona izbjeglica iz Alžira koja također putuje u Njemačku gdje ju čeka ostatak obitelji...

Hvaljena pustolovna satirična drama s darovitim R. Durisom ("Španjolski apartman", "Otkucaj koji je moje srce preskočilo", "Zavodnik") u glavnoj ulozi još je jedno prepoznatljivo ostvarenje scenarista i redatelja Tonyja Gatlifa ("Exils", "Vengo", "Korkoro"), Francuza romsko-alžirskih korijena koji se u svojim filmovima intenzivno bavi Romima, njihovom poviješću, tradicijom i svakodnevicom. Sličan je slučaj i s ovim naslovom, u čijem su nešto širem tematskom fokusu sudbine ilegalnih imigranata, njihova društvena isključenost i osuđenost na život na margini društva. Tendenciozno i dosta uspješno slijedeći izvedbenu tehniku i poetiku francuskog Novog vala i prema autorovim riječima njemu izuzetno važnog redatelja Jean-Luca Godarda ("Do posljednjeg daha"), Tony Gatlif kreira značenjski slojevitu cjelinu u komponiranju koje se stalno inventivno poigrava slikom i zvukom, ponekad i na vrlo radikalne načine, te u koju vješto umeće elemente eksperimentalnog filma. Oporije tonove s dominantnim egzistencijalnim motivima redatelj uspješno nadograđuje humorom i satirom, s osobitim naglaskom na apsurd i grotesku, pa je tako jedan od protagonista roda koja govori i koja je ilegalna alžirska imigrantica. Partneri R. Durisa su R. Hartner ("Vučje doba" Michaela Hanekea) i O. Embarek ("Rasturi me", "Kockar" Neila Jordana).

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.