poster

Kraljica bez kraljevstva

Queen without Land (2018)

dokumentarni | Norveška
Režiser: Asgeir Helgestad

Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img
Ocjena: 8.1/10

OPIS

S još neviđenim klimatskim promjenama na Arktiku u pozadini norveški snimatelj prati dramatičnu priču o ženki polarnog medvjeda koja se bori za preživljavanje dok joj se dom topi pod nogama. Jednostavan osjećajan film o susretu Frost, lijepe majke polarnog medvjeda, i Asgeira Helgestada, norveškog redatelja filmova o prirodi. To je putovanje koje traje četiri godine, od njihova prvog susreta 2013. u njezinu arktičkom domu na Svalbardu. Klimatske promjene, a posebno temperature u porastu, odgovorne su za dramatične promjene u njezinu ekosustavu jer led se topi rekordnom brzinom. Ipak, blistava ljepota Arktika i dalje očarava. Velika prostranstva, nezaboravno osvjetljenje i svi oblici života, od mikroskopskih algi do velikih morževa, okupljeni su ovdje kako bi se naglasila neviđena borba za opstanak. Dok putuje s lokacije na lokaciju i snima, Asgeir doživljava promjene zbog kojih mu je gotovo nemoguće opet locirati Frost. Od mrklog mraka do posvemašnjeg svjetla ponoćnog sunca, Svalbard se iz hladnog negostoljubivog kraja pretvara u najveseliji i najživlji krajolik za ribe, ptice i životinje. No uz ove sezonske promjene nestajanje morskoga leda i sve više temperature tjeraju živi svijet na dosezanje novih granica izdržljivosti. Fjordovi koji su nekoć bili puni plijena sada su pusti, zbog čega se Frost mora natjerati dalje. Asgeir je želi pronaći i dokumentirati sve što nestaje, ali njegov zadatak nije nimalo lak. Uz neprestanu izmjenu osjećaja očaja i nade za Frost i njezine mladunce, film istražuje pitanje: Ovaj planet dom je svih nas, možemo li si priuštiti da to zanemarimo?

Glumci
TRAJANJE: 70 min

Slike

Kraljica bez kraljevstvaKraljica bez kraljevstvaKraljica bez kraljevstvaKraljica bez kraljevstvaKraljica bez kraljevstvaKraljica bez kraljevstvaKraljica bez kraljevstva

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.