OPIS

Bela traka je crno-beli film o neobičnom sledu nesreća u protestantskom selu na severu Nemačke pred početak Prvog svetskog rata, čiji je hroničar lokalni učitelj. Selo je uznemireno požarima, pogibijama, pretučenom decom i ženama, a nije jasno ko stoji iza toga.
Iako se događaju neobjašnjive stvari, koje poprimaju karakter ritualnog kažnjavanja, i dalje vlada stroga disciplina. I za neposlušnu školsku decu predviđene su teške batine, a Haneke ostavlja otvorenim mogućnost i učešća same dece u surovim nedelima, po ugledu na njihove roditelje.
Iako se “bela traka” protumačena kao opis korena nacizma, autor Mihael Haneke je rekao u Kanu da je imao na umu taj projekat više od deset godina i da je želeo da ispriča priču o deci koja se drže vrednosti roditelja kao apsoluta, iako im ne mogu biti uvek uzori. Ova priča o korenima fanatizma u društvu, dobitnik je Zlatne palme, nagrade za najbolji evropski film 2009. godine i evropski film s najviše nagrada u toj godini.

Slike

Bijela vrpcaBijela vrpcaBijela vrpcaBijela vrpcaBijela vrpcaBijela vrpca

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Obesite ih bez milosti (1968)

  danas
  image
  Dok je slučajno prelazio rijeku tjerajući stoku, bivšega šerifa Jeda Coopera (C. Eastwood) uhvati grupa ljudi optužujući ga za ubojstvo rančera. Unatoč...
 • Slapovi ljubavi (2021)

  danas
  image
  Fotografkinja Amy odlazi u izoliranu kolibu u potrazi za mitskim vodopadima, no neočekivano se zaljubljuje u zgodnog vodiča Marka.
 • Kad svane dan (2012)

  danas
  image
  Priča o 72-godišnjem profesoru muzike Miši Brankovu, koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo porijeklo. Prilikom iskopavanja na mjestu gdje je nekada...
 • Slučajni turist (1988)

  danas
  image
  Emocionalno otuđeni pisac turističkih vodiča mora nastaviti sa životom nakon smrti sina i propasti braka.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.