poster

Bijela vrpca

Das weiße Band - Eine deutsche Kindergeschichte (2009)

drama, triler, povijesni, misterija | Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Kanada
Režiser: Michael Haneke

Ocjena: 7.8/10
Ocjena korisnika: 7.2/10
(13 glasova)

OPIS

Bela traka je crno-beli film o neobičnom sledu nesreća u protestantskom selu na severu Nemačke pred početak Prvog svetskog rata, čiji je hroničar lokalni učitelj. Selo je uznemireno požarima, pogibijama, pretučenom decom i ženama, a nije jasno ko stoji iza toga.
Iako se događaju neobjašnjive stvari, koje poprimaju karakter ritualnog kažnjavanja, i dalje vlada stroga disciplina. I za neposlušnu školsku decu predviđene su teške batine, a Haneke ostavlja otvorenim mogućnost i učešća same dece u surovim nedelima, po ugledu na njihove roditelje.
Iako se “bela traka” protumačena kao opis korena nacizma, autor Mihael Haneke je rekao u Kanu da je imao na umu taj projekat više od deset godina i da je želeo da ispriča priču o deci koja se drže vrednosti roditelja kao apsoluta, iako im ne mogu biti uvek uzori. Ova priča o korenima fanatizma u društvu, dobitnik je Zlatne palme, nagrade za najbolji evropski film 2009. godine i evropski film s najviše nagrada u toj godini.

Slike

Bijela vrpcaBijela vrpcaBijela vrpcaBijela vrpcaBijela vrpcaBijela vrpcaBijela vrpcaBijela vrpcaBijela vrpcaBijela vrpca

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.