poster

Može li umetnost da zaustavi metak

Can Art Stop a Bullet: William Kelly's Big Picture (2020)

dokumentarni, povijesni | Australija
Režiser: Mark Street

Ocjena: 8.4/10

OPIS

Emisija englesko-australijske produkcije "Može li umetnost da zaustavi metak" u elaboriranju svoje naslovne ideje kreće od najčuvenijih dela koja su tematizovala rat i njegova dejstva na ljude, istražujući ulogu umetnosti u promenama tokom vremena krize.
Od Pikasove više nego slavne Gernike, do fotografije Nika Uta Napalm devojka koja prikazuje potpuno golu devojčicu koja beži od američkog bombardovanja, umetnici su podstaknuti ratom i njegovom razornom moći. U emisiji govore preživeli iz Hirošime, australijski autohtoni umetnici, iranski muzičari, fotografi koji su pratili građanski rat u Severnoj Irskoj.
Autor emisije i njen narator je Vilijam Keli, australijski umetnik i mirovni aktivist, dobitnik nagrade Hrabrost savesti, koju su u decenijama ranije dobijali Martin Luter King, Muhamed Ali, Roza Parks... Keli veruje da je danas moć umetnosti, iskazana u naslovu ali sa objašnjenjem da se tu pre radi o tome da metak treba zaustaviti da uopšte bude ispaljen, veća nego ikada.
Emisija je snimljena pre rusko-ukrajinskog rata ali, oslanjajući se na kultna dela koja su potresla svet, seže od naše prošlosti do naše kolektivne budućnosti... i u ovom času je naprosto više nego aktuelan i potreban.
Urednik stranog programa iz kulture: Bojan Bosiljčić

Slike

Može li umetnost da zaustavi metak

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.