OPIS

Nedugo prije smrti Golda Meir dala je intervju za izraelsku televiziju. Nakon što je intervju završio, kamere su nastavile snimati te su zabilježile intiman razgovor s prvom i jedinom ženom na čelu Izraela. I dok je palila cigaretu za cigaretom, Golda je govorila otvoreno i branila svoj premijerski mandat. Zahvaljujući tom razgovoru koji nikada prije nije objavljen, svjedočanstvima saveznika i protivnika te rijetkim arhivskim snimkama, dokumentarni film nam donosi priču dramatičnog mandata Golde Meir - od dolaska na vlast koji je sve iznenadio i legendarnog međunarodnog statusa "kraljice Židova" do tragičnog i samotnog kraja.
Golda Meir bila je prva i jedina žena na mjestu premijera Izraela. Iako je bila konzervativnih političkih stavova, u pet je godina mandata, od 1969. do 1974., preobrazila Izrael i promijenila tijek bliskoistočne povijesti. Od prvog velikog socijalnog prosvjeda u Izraelu, preko početaka izraelske okupacije i naseljavanja Zapadne obale, do dva regionalna rata - gotovo je svaki sukob koji je odredio život u Izraelu pokrenut ili je kulminirao za vrijeme njezine vladavine.
Bila je prva žena na svijetu koja je imenovana ministricom vanjskih poslova i druga koja je izabrana na čelo neke svjetske vlade - Golda Meir feministička je junakinja diljem svijeta i jedno od najprepoznatljivijih lica Izraela. U domovini je, međutim, povezuju s neuspjehom, sramotom te je smatraju jednom od najgorih vođa u povijesti Izraela.

Slike

GoldaGoldaGoldaGoldaGolda

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • The Day the Dinosaurs Died (2017)

    image
    Investigates the greatest vanishing act in the history of our planet - the sudden disappearance of the dinosaurs 66 million years ago.
  • Putinovi svjedoci (2018)

    image
    U dva dijela ovoga filma vidjeti ćemo priču koja je zasnovna na jedinstvenim i isključivo dokumentarnim svjedočanstvima o pravim uzrocima i posljedicama operacije...
  • Biserno dugme (2015)

    image
    Kadrovi površine oceana, naracija iz koje doznajemo da ispod plavog pokrova leže tisuće žrtava generala Pinocheta koji je 1973. u Čileu vojnim pučem svrgnuo...
  • Ambasador je ubijen u Štokholmu (1990)

    image
    Ambasador je ubijen u Stokholmu je jugoslavenski dokumentarni film snimljen 1990. godine. U njemu se prikazuje rast hrvatskog nacionalizma krajem 1960-ih i...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.