“Sigurno mjesto” Juraja Lerotića je najbolji film 28. Sarajevo film festivala: Dominacija hrvatskih filmaša u regiji

sobota 20. augusta 2022 5:04

Film “Sigurno mjesto” hrvatskog redatelja Juraja Lerotića dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film, među 51 naslovom koji su bili u natjecateljskim kategorijama. Juraj Lerotić i njegova filmska priča o istinitom traumatičom događaju iz vlastite porodice, bratovom iznenadnom pokušaju suicida, dobio je i nagradu za najboljeg glumca na 28. Sarajevo Film Festivalu.
Nagrada za najbolju režiju pripada redateljici Marini Er Gorbač za film “Klondike” u kojem govori o paru koji očekuju rođenje djeteta, žive u Donjecku, regiji u istočnoj Ukrajini nedaleko od granice s Rusijom, oko kojeg su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu 2014. godine.
Najbolja glumica na ovogodišnjem Festivalu je Vicky Krieps za ulogu u austrijskom filmu “Corsage”.
“Muzej revolucije” redatelja Srđana Keča je najbolji dokumentarni film, a posebna nagrada za kratki dokumentarni film pripala redatelju Anti Zlatku Stolicu za film “Babajanja”.
Najbolji kratki dokumentarni film SFF-a 2022. je “We, … Composition” Visara Jusufija.
Posebnu nagradu Human Rights u okviru dokumentarnog programa dobila je Vedrana Pribačić za film “Veće od traume”, priču o ženama koje su preživjele torturu, silovanja i ubistva bližnjih, tokom rata ’90-ih u Hrvatskoj, i koje su još uvijek traumatizirane.
Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobili su Josip Lukić i Kiara Šovagović za “Nije hladno za komarce”. Posebno priznanje žirija u kategoriji kratkog filma dodijeljeno je djelu “5PM Seaside” Valentina Stejskala.
 
Sarajevo Film Festival bit će zatvoren premijernim prikazivanjem filma “Praznik rada” bh. redatelja Pjera Žalice.

Viac

Posledné správy:

Poskytovateľ správ

Prihlásiť sa

TvProfil používa cookies, aby poskytoval lepší dojem a funkčnosť stránky. Viac informácií o cookies nájdete tu: zásady ochrany osobných údajov.