OBSAH

O kruté nelidskosti fanatismu. Drama z doby násilné kolektivizace vzniklo podle novely Svatá noc z pera Jana Procházky. Na podzim roku 1950 se do Týnce po sebevraždě statkáře Konvalinky vrací jeho dcera, bývalá jeptiška. Zjitřené náboženské cítění a odpor proti násilné kolektivizaci vedou k tragickým událostem, které vyvrcholí během štědrovečerní noci. Do vsi Týnec se vrací bývalá jeptiška zvaná Slečna, jejíž klášter byl zrušen komunistickým režimem. Hrdinčin otec na protest proti združstevňování postřílel dobytek a spáchal sebevraždu. Dcera údajného kulaka začne ve vsi hospodařit s pomocí obecního blázna. Napětí mezi hrdou Slečnou a fanatickým předsedou družstva vyvrcholí o Vánocích. Baladický příběh - rámovaný bělostným sněhem i špinavým blátem - líčí rozvrat přirozeného řádu a jeho kruté důsledky pro venkovskou pospolitost.

Recenzie


Žiadne recenzie
ODPORúčANIA
  • Hlas srdce (2023)

    image
    Děj se odehrává na Novém Zélandu v roce 1981, kdy příjezd jihoafrického ragbyového týmu vyvolá celonárodní protesty proti apartheidu a rasismu.
NAJLEPšIE ZOZNAMY

Prihlásiť sa

TvProfil používa cookies, aby poskytoval lepší dojem a funkčnosť stránky. Viac informácií o cookies nájdete tu: zásady ochrany osobných údajov.