poster

Umetničke priče: Kapele moći

Umetničke priče


Kje pogledati
Oddaja ni na voljo v državi

EPIZODA: 4

POVZETEK

Poznata dela likovne umetnosti i arhitekture i tajne njihovog stvaranja. Dokumentarna serija iz pet delova vodi nas kroz slojevitu evropsku kulturnu baštinu. Inscenirani metafizički prostori, metafore božanske svetlosti, Šagalovi vitraži, vrtovi moći, utopije totalne umetnosti, nezasite ambicije kraljeva, otkriveni smisao u delima prvih ljudi.
U četvrtoj epizodi blistaju Katedrala u Ahenu, na granici Nemačke, Belgije i Holandije i Kapela Palatina, na Siciliji, u Palermu. Dva veličanstvena spomenika na kojima se spoj moći i religije vidi na svakom detalju arhitekture. Vladari, Karlo Veliki u devetom i Ruđer Drugi u dvanaestom veku, udaljeni prostorno dve hiljade kilometara i vremenski tri veka, birali su najbolje materijale i najkompleksnije tehnike gradnje da bi nadmašili sve ostale i da bi se predstavili kao državnici od Boga dati.

Fotografije

Umetničke priče: Kapele moćiUmetničke priče: Kapele moći

Recenzije


Ni pregledov
PRIPOROčILA
  • Grand Designs (1999)

    image
    Kevin McCloud follows people as they build their dream house, often focusing on modern design, energy efficiency, maximizing space and views.
  • Lovec proti plenu (2019)

    image
    We think we're the ultimate predators but increasingly wild animals are hunting us, and the reasons they attack people are often surprising. This is a...
  • Religijski kalendar

    image
    U okviru našeg vjerskog programa, donosimo Religijski kalendar koji nas podsjeća na značajne datume u vjerskom kalendaru katolika, pravoslavaca i vjernika...
  • Eko minijature

    image
TOP LISTE

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.