Patagonija, druga epizoda


SADRžAJ

U drugoj epizodi serijala "Patagonija", autore putovanje vodi u Puerto Deseado. Pre nekih sto pedeset godina sa ovog mesta krenula je i najšira naučna ekspedicija Čarlsa Darvina u kontinentalni deo Južne Patagonije.
Putovanje duž obale ka Puerto Deseadu vodi kroz Komodore. Ova varoš je najpoznatija po naftnoj industriji i vezuje se za najveće naftno polje izvan arapskog sveta. Počinje na jugu i prostire se skoro sve do Ognjene zemlje. Nafta je osnov velikog privrednog rasta koji Argentina beleži u proteklih deset godina. Zahvaljujući nafti, ova zemlja se iz problematičnog privrednog područja transformisala u vodeću ekonomsku silu u razvoju u Južnoj Americi.
Pašnjaci čine oko osamdeset odsto poljoprivrednog zemljišta u Patagoniji. Procenjuje se da na njima pase oko osam miliona ovaca. Ovce su davnašnji stanovnici Patagonije. Prve su pristigle sa Folklandskih ostrva kad je 1735. godine jedan uzgajivač iz Patagonije uvezao prva grla i pokrenuo nagli procvat ovčarstva ravan Zlatnoj groznici u Sjedinjenim Državama...

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.