Ocjena korisnika: 9/10

SADRžAJ

Crni petak, dan sniženih cena robe, krajem prošle godine proleteo je i Srbijom, ali još uvek nije poprimio one razorne posledice koje već ostavlja u zemlji iz koje je potekao. Furiozni dah potrošačke groznica krajem novembra u SAD brojao je desetinu mrtvih i ranjenih.
Zbog čega se psihologija čoveka menja kada se nađe u masi? Odgovor nauke govori da se čovek, makar nakratko, odjednom spušta na najniži civilizacijski nivo. I tada počinje da se ponaša kao deo stada.
Tokom milenijuma, homo sapijens, razumni čovek, prešao je ogroman razvojni put. Usavršio je oruđa za proizvodnju i osvojio nove prostore. Stvorio je neverovatnu tehnologiju a sebe doživljava kao civilizovano biće.
Međutim, našavši se u gomili, čovek, prelazi ceo razvojni put unazad. Kad počne taj proces, on gubi svoju kulturom profilisanu ličnost i nagoni stupaju na scenu. Bude se slojevi paleokorteksa u mozgu, "reptilskog mozga", evolutivno najstarijih slojeva moždane kore, nastalih pre mnogo miliona godina kad su vodozemci izašli na kopno. Tada je čovek u stanju da u sekundi izgubi identitet, samosvest, kritičnost.
Kako izbeći taj nemili uticaj? Ili je to neodvojivi deo procesa našeg razvoja, kada nas sopstveni mozak pretvara u taoce gomile?
Urednik je Nevena Todorović.

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.