SADRžAJ

Svi smo svedoci sve češćih ekstremnih vremenskih uslova. Proteklih meseci građani su pomagali naučnicima u izradi mape klimatskih izazova u Beogradu. Svaki građanin koji je na interaktivnoj mapi zabeležio svoje utiske i komentare, postao je naučni saradnik na ovom istraživačkom projektu i možda baš njegov predlog bude i realizovan.
Svetski poznat penjač po ledu Vil Gad, nakon putovanja na planinu Kilimandžaro 2014. godine, ostao je u strahu od predviđanja istraživača da bi jedinstvene formacije glečera na toj planini mogle nestati do 2020. godine zbog klimatskih promena. Vratio se na Kilimandžaro da proveri slutnje i zabeleži šta se dogodilo sa najvišim vrhom Afrike.
Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji kroz projekat "Lokalni razvoj otpora na klimatske promene" pruža podršku realizaciji poslovnih ideja koje istovremeno doprinose prilagođavanju na izmenjene klimatske uslove i smanjenju gasova sa efektom staklene bašte. U emisiji predstavljamo jedan od ukupno 11 projekata koji su u implementaciji a jačaju otpornost privrede na klimatske promene.
O lepoti naše zemlje svedoči i podatak da se na listi 50 najlepših ulica u svetu sa drvoredom i cvećem našla i jedna naša ulica u Kikindi.
Hiljade različitih egzotičnih stabala prevezeno je u Gruziju sa pet kontinenata tokom poslednjih godina. Sada rastu u najvećem dendrološkom parku Šekvetili, na površini od preko 60 hektara.
Na severu Italije, najbolji parmezan se čuva u banci, u sefovima. Proizvođači diskretno dolaze tamo da zaštite svoje "blago"- vrhunski sir. Dešavalo se da parmezan bude predmet krađa u Italiji. Zato banka ima alarmni sistem, infracrvene kamere, antiseizmičku opremu, i nosi nadimak "Fort Noks za Parmezan".
Urednik serijala: Jelena Radović Jovanović

Fotografije

Edu global

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.