U Beogradu nagrađeni “Potrošeni”, “Pravi čovjek za kapitalizam” i “Logbook Serbistan”

ponedjeljak, 30. ožujka 2015. 13:05

62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF) zavrršen je svečanošću dodjele nagrada u nedjelju 29.03. u Domu sindikat. Tijekom festivala prikazano je 96 filmova u natjecateljskom i više desetaka u pratećem programu.
Odluke o nagradama donijela su tri žirija – za domaći program: Milan Vlajčić, Nevena Matović i Goran Radovanović, za regionalni: Dubravka Lakić, Snežana Ivanović i Mladen Đorđević, a za međunarodni: Andrea Rajter, Goran Terzić i Vladan Petković.
Nagrade regionalne selekcije su: “Potrošeni” Boruta Šeparovića za najbolji dugometražni dokumentarni film, a “Pravi čovjek za kapitalizam” Dušana Moraveca za srednjemetražni dokumentarni. U kategoriji kratkog metra nagrađeni su za dokumentarni film “Eoha” Vladimira Perovića, igrani “Šetač” Filipa Mojzeša, animirani “Levitacija” Marka Meštrovića, studentski “Neki od nas” Anje Kavić, eksperimentalni “Amnezijak na plaži” Dalibora Barića. Strukovne nagrade dobili su za režiju – “Goli” Tiha Klara Gudac, scenarij – “Ljubavna Odiseja” Tatjana Božić, montažu – “Naslovnica” i “Rakijaški dnevnik” Damir Čučić, fotografiju – “Rakijaški dnevnik” i “Autofokus” Boris Poljak, produkciju – “Goli”, “Prolaz za Stelu” i “Ljubavna odiseja” Nenad Puhovski.
Posebno priznanje za produkciju dobili su Vera Robić Škarica i Hrvatski filmski savez, nagradu za dizajn zvuka – “Amnezijak na plaži” Tomislav Babić i za muziku – “Rakijaški dnevnik” Goran Štrbac.
U domaćoj selekciji žiri je nagradio za najbolji dugometražni dokumentarni film “Logbook Serbistan” Želimira Žilnika, a u kategoriji srednjemetražni dokumentarni film “U mraku” Gorana Stankovića.
U kategoriji kratkog metra nagrađeni su za najbolji dokumentarac “Koreni zla” Želimira Gvardiola, igrani film “Crtani” Dušana Babića, animirani “Joy & Joy” Đuzepea Belavije, studentski – “If i had it my way i would never live” Marka Grbe Singa, eksperimentalni “Veče uz radio” Miloša Tomića. Specijalno priznanje žiri je dodelio Puriši Đorđeviću za film “Čedo, oženi me!”.
Strukovne nagrade dobili su za režiju “Drugo ime za slobodu” Slađana Topalović Nestorović, za scenario “Restart” Dejan Petrović, montažu “Okean” Nikola Dragović, Milan Jakonić i Tamara Drakulić, fotografiju “Gadan sapun” Miladin Čolaković, produkciju “Cveće zla” Sabolč Tolnai, dizajn zvuka “Anplagd” Aleksandar Protić i za muziku “Marijina epizoda” Aleksandar Rančić.
U međunarodnoj selekciji debitantskih dugometražnih dokumentaraca nagradu za najbolji film dobio je “15 ćoškova sveta” Zuzane Solakievič, a specijalno priznanje “Vreme za dremku” Karoline Plat.
Nagradu publike dobio je film “Goli” rediteljice Tihe Klare Gudac.

Više

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.