PHILIPS 55OLED818 -TEST

subota, 24. veljače 2024. 07:15

Piše: Darko Brlečić
GOOGLE TV
OLED  zaslon je uređaj u čvrstom stanju koji se sastoji od tankog sloja poluvodiča na bazi ugljika koji emitira svjetlost kada se elektricitet primjenjuje preko susjednih elektroda. Da bi svjetlost izlazila iz uređaja, barem jedna od elektroda mora biti prozirna. Global OLED Technology LLC razvijanje i upravljanje intelektualnim vlasništvom otkupila  je korejska LG Grupa od Eastman Kodak Company za 100 milijuna USD u prosincu 2009. Time se zapravo pokrenula mala revolucija u razvoju zaslona.
Trenutačno su OLED televizori nejeftini, a potražnja je vjerojatno dovoljna da zaokupi jednog proizvođača panela. LG je prvi počeo masovnu proizvodnju OLED-a i nastavio je ulagati u tehnologiju; do sada nitko drugi to nije vidio kao dovoljnu tržišnu priliku za uskočiti. Drugi OLED proizvođači odlučili su se usredotočiti na manje ploče za telefone, tablete, prijenosna računala. Nizozemski Philips je tvrka koja se među prvima  uspjela izboriti za korištenje unaprijeđenih OLED zaslona iz LG portfelja.
Estetska komponenta
Philips 55OLED818 dolazi u prepoznatljivom crno/sivom dizajnu bez oštrih rubova, sa ambilight dekorativnim osvjetljenjem. Navedeno osvjetljenje upotpunjuje ne samo estetski dojam nego i dojam gledanja tv i video zapisa. Aluminijski stalak je pozicioniran na sredini tv uređaja kako bi bez problema održava ravnotežu  same mase tv uređaja.
Tehnička komponenta
55OLED 818 koristi OLED-EX kao zaslon. OLED EX je izdanak koji je razvio LG Display i nudi svjetlije, učinkovitije i stabilnije panele od tradicionalne OLED proizvodnje. Ono što OLED EX čini jedinstvenim je njegova upotreba deuterija, izotopa vodika koji poboljšava performanse OLED zaslona. Kada se EX uspoređuje s običnim OLED-om, postoje četiri ključne prednosti. OLED EX daje svjetlije slike, ima dulji životni vijek, pruža stabilniju kvalitetu slike i ima tanji okvir. EX tehnologija proizvodi do 30% svjetlije slike uz manju potrošnju energije. To znači da možete uživati u živopisnijem i realističnijem iskustvu gledanja, a istovremeno ste energetski učinkovitiji. Korištenje manje energije obično znači i duži životni vijek: jedinstvena stabilizacijska svojstva deuterija mogu produžiti životni vijek OLED komponenti za faktor od pet do 20, rješavajući značajan nedostatak starije OLED tehnologije. Osvježenje slike je 120Hz uz pomoć implementiranog P5 AI perfect picture sustava. Navedeni sustav koristi algoritam umjetne inteligencije s dubinskim učenjem slike koje funkcionira slično ljudskom mozgu za percipiranje slike. Novi P5 AI procesor sedme generacije i MediaTekov Pentonic 1000 SoC. Zapraov riječ je o SoC-u dizajniranom za 4K 120Hz HDR ekrane u tv segmentu. P5 AI procesor posjeduje četverojezgreni CPU, dvojezgreni GPU i dediciranu AI računsku jedinicu.
Za kvalitetu tv zvuka brinu se četiri zvučničke jedinice s pojačalom 4×10 watta i jednim dubokotonce s pojačalom od 1×30 watta u 2.1 sustavu.
Zvučnici na pozadinskoj plohi
Opremljenost
Svi tv priključci se nalaze sa stražnje bočne strane.  Tu nalazimo četiri HDMI (1xHDMI 2.1  s podrškom za eARC, VRR i ALLM te maksimalne brzine prijenosa od 48 Gbps), tri USB ulaza, zatim Common Interface Plus (CI+), Ethernet-LAN RJ-45, digitalni audioizlaz (optički), izlaz za slušalice, servisni priključak i DVB-T2/S2 i priključke. Osim žičane ethernet veze, tu je i dual band Wi-Fi 802.11ac (2×2) s podrškom za Bluetooth 5.0. Tu je i EasyLink (HDMI-CEC) podrška s opcijama za slanje komandi s daljinskog upravljača putem mreže, kontrolom zvuka sustava, stanja pripravnosti sustava i reprodukcije jednim dodirom. Dakle, opremljenost na visokoj razini.
Operativni sustav
Za razliku od prethodnih iteracija, ovdje je implementiran Google TV koji integrira i Google pomoćnika, a radi i s Alexa uslugom. On podržava dosadašnje verzije aplikacija koje smo navikli vidjeti kod Android sustava. Bitna razlika je ta što je došlo do optimizacija rada na televizoru gdje su izbjegnuti razni bugovi. No, ljubitelji piratskih IPTV opcija bit će razočarani jer Google Tv po najavama neće to podržavati, samo oficijelne izvedbe. Također ne manje važno je mogućnost podešavanje Google TV-a i Basic TV-a. Za Google TV je potrebno imati račun, a nude nam se streaming aplikacije, personalizirane preporuke (For you). Dakle, za svakog  ponešto .
Klasični tv prijem
Testirani model 55OLED 818 posjeduje DVB-T/T2/T2-HD/C/S/S2. Ono što smo prvo primijetili kod ugrađenih receivera je stara softwerska iteracija bez ikakvih nadogradnji. Naime, još uvijek postoje ljudi koji nisu spremni dati pozamašan iznos za pakete koje nude telekom operateri, nego preferiraju standardnih 14 hrvatskih zemaljskih programa, dok ljubitelji satelitske televizije mogu uživati u raznim formama HD, FHD, UHD programima. Satelitski prijem još uvijek ima prednost pred raznim internetskim televizijama zbog kontinuiranog signala u visokoj razlučivosti, a o šarolikosti svjetskih informacija da i ne govorimo.
 
Sustav pretraživanja aplikacija, video servisa, medijskih reproduktora
Performanse
Testirani model televizora 55OLED818 koristi OLED-EX zaslon koji u praksi zaista nudi bolju učinkovitost kod svjetline i cjelokupne detaljnosti .Između ostaloga vidljiva je ta inovativnost posebice kod video zapisa gdje dominiraju radnje snimljene u toku dana. Bore kod ljudskih likova su prepoznatljive do najmanjih detalja, te tekstura odjevnih predmeta i fino nijansiranje također. No, kada se radnja odvija u uvjetima tame i slabije svjetlosti, razlučivost vidljivo opada. Također ako je video zapis nešto stariji, vidljiv je gubitka detalja i čistoće slike.
Scene snimljene u toku dana obiluju finesama
Gubitak detalja i teksture kod scena snimljenih u  uvjetima slabije svjetlosti
Držim da u gore navedenoj situaciji dobar dio zasluga ima implementirani P5 AI Perfect Picture Engine. Čini mi se da je starija iteracija Philips procesora nešto bolje odrađivala posao s ne tako jakim OLED panelom. U usporedbi s modelom LG OLED C1 koji posjeduje LG α9 Gen4 procesor.
Philips 55OLED 818 ne djeluje kao novi superioran proizvod, vidljivo je to bilo tijekom testiranja, isprobavanja raznih vrsta video signala.
Tehničke specifikacije:
Ekran: Ravni 137cm (55“)
Panel: OLED-EX
Rezolucija: 3840×2160
Osvježenje slike: 40-120Hz
Processor: P5 Perfect Picture Engine Gen 7 +AI
4K UHD : DA
HDR10/10+/HLG : DA
OS : Google TV ( Android   11)
DVB-T/T2/DVB-C/DVB-S2 : DA
DLNA/Wi-Fi/Bluetooth : DA
Priključci: 2xHDMI 2.0(ARC,)2×2.1xUSB 2.0 ,1Xusb3.0, 1xTOSLINK, 1xHeadphones,1xCI
Ambilight +Hue 3 strane
Pilot: Classic Remote
Prosječna maloprodajna cijena : Na upit
Ustupio: TP VISION
Post PHILIPS 55OLED818 -TEST je prvi puta viđen na Sat-Multimedia & IT portal.

Više

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.