poster

Velikani u sjeni

Velikani u sjeni (2012)

Documentary | Croatia
Director: Želimir Belić

Where to watch
Show not available in country
User rating: 7.7/10
(3 votes)

EPISODE: 5

SYNOPSIS

Kada su Franjo Hanaman, rođenjem Slavonac iz Drenovaca a životom bečki student i zagrebački profesor, i prijatelj mu Aleksandar Just u travnju 1903. patentirali u Beču svoju žarulju s volframovom niti "D.R.P.No. 15462", svijet je zakoračio u doba umjetne rasvjete kakvu danas poznajemo.
Osim tada čudesnog novog svjetla koje je donio svijetu, izum je unaprijedio i potencijale ranih dioda i trioda te ubrzao i omogućio razvoj nadolazeće nove tehnologije - elektronike.
Franjo Hanaman, zagrebački profesor, poznat kao otac kemijskog inženjerstva u Hrvatskoj, zaslužan je i za razvoj postupka zaštite željeza od korozije te mnogih drugih poboljšanja u širokom dijelu spektra raznih tehnologija i znanosti.

Photos

Velikani u sjeniVelikani u sjeniVelikani u sjeniVelikani u sjeniVelikani u sjeniVelikani u sjeniVelikani u sjeniVelikani u sjeni

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
  • One Born Every Minute (2010)

    image
    A ground-breaking look at the drama and emotion of a maternity unit, from the perspective of the parents-to-be and the maternity ward staff.
  • Police Interceptors (2008)

    image
    Documentary series following the police intercept teams of Great Britain.
  • Show Me Where You Live (2017)

    image
    'Show Me Where You Live (Habiter Le Monde)' is a documentary series that aims to answer the following question: How can human beings claim ownership to a space so...
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.