poster

Hrvatski premijeri osobno

Hrvatski premijeri osobno (2017)

Documentary | Croatia

Where to watch
Show not available in country
User rating: 5/10

Osam epizoda serije "Hrvatski premijeri osobno", u trajanju od 50 minuta po epizodi, osobni su i politički portreti devet predsjednika hrvatskih vlada: Stjepana Mesića, Josipa Manolića, dr. Franje Gregurića, Hrvoja Šarinića, Nikice Valentića, dr. Zlatka Mateše, Ivice Račana, dr. Ive Sanadera i Jadranke Kosor. U seriji govore premijeri osobno, ali i drugi insajderi, svjedoci i protagonisti vremena, a epizode ne sadrže dodatne komentare i autorska pojašnjenja.
Neupitno je da su političke karijere hrvatskih premijera sve do smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ostale u njegovoj sjeni, ali su ipak ostavile duboki trag u politici. Riječ je o devet ljudi koji su obilježili Hrvatsku politiku i društvo u proteklih tri i više desetljeća...
Kroz tridesetak intervjua sa svjedocima novije hrvatske povijesti, od kojih su mnogi bili u samom vrhu politike, mogu se sagledavati i pojedina politička razdoblja. U epizodama posvećenima Josipu Manoliću i Stjepanu Mesiću npr., dragocjena su njihova svjedočenja o Hrvatskom proljeću ili nastanku antifašističkog pokreta u Hrvatskoj, kao i o kontroverzama koje je nosila komunistička revolucija nakon 1945., a koje i danas izazivaju burne polemike i podjele u društvu. Epizode kronološki prate razvoj hrvatske demokracije, te stranačke, gospodarske i medijske scene. Dio tih procesa pratile su kontroverze i afere iz razdoblja tranzicije. Kroz cijelu seriju vidljiva je i stalna borba za političku dominaciju različitih interesnih struja na vlasti, poput hrvatske "Igre prijestolja".
Možda najzanimljiviji dio ovih portreta jesu privatne biografije premijera, njihove osobne i obiteljske priče koje su često određivale i njihov kasniji politički put.

RECOMMENDATIONS
  • Coast (2005)

    image
    The story of the coastline of the UK and her near neighbours.
  • Trucking Hell (2018)

    image
    Following men and women working in the heavy recovery business, as they tackle jack-knifed lorries, crashed HGVs and roadside breakdowns.
  • World's Most Dangerous Roads (2011)

    image
    This special collection features all three seasons of Dangerous Roads. The premise is simple - to drive the world's most extraordinary roads from end to end....
  • Goblin Works Garage (2018)

    image
    Three eccentric mechanics, Jimmy de Ville, Ant Partridge and Helen Stanley, are on a mission to bring the once Great British engineering company, Goblin, back to...
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.