poster

Tako prosi duša

Tako prosi duša (2017)

Culture | Croatia

Where to watch
Show not available in country

"Tako prosi duša!" jednostavan je i duboko smislen odgovor na pitanje zašto su krenuli na hodočašće u svetište udaljeno od njihovog sela 150 kilometara ili tri dana pješačenja, a tri dana će i pješačiti natrag. Pitanje je postavljeno karaševskim Hrvatima koji žive u Rumunjskoj, a hrvatski identitet ponajprije temelje na očuvanju tradicijskih vrijednosti, što je sve teže, s obzirom na danak koji uzima moderno vrijeme. Ipak, skupina hodočasnika kreće iz Karaševa, putem okupljajući hodočasnike iz drugih sela da bi zajedno, moleći i pjevajući, uoči blagdana Male Gospe, 8. rujna, stigli u veliko marijansko svetište Marija Radna.
Na trodnevnom hodočašću prolaze kroz rumunjska sela, gdje ih domaćini primaju na počinak, u gradu Lugoj za hodočasnike se na početku drugog dana služi misa, a kad prvi put s proplanka ugledaju tornjeve crkve Marije Radne, padaju ničice u molitvi zahvalnosti.
U njihovom selu čekaju oni koji nisu mogli poći na put, želeći da im hodočasnici donesu samo Božji blagoslov.

TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.