poster

Andrić ili-ili Andrić

Andrić ili-ili Andrić

Documentary | Serbia

Where to watch
Show not available in country

Od ovog jednostavnog pitanja krenula je ekipa Dokumentarnog programa Radio-televizije Srbije da ispituje nasleđe našeg nobelovca. Ko je bio za života? Šta je postao nakon smrti? Na ova pitanja odgovori su veoma različiti ukoliko se kamere uključe u Beogradu, Sarajevu, Banjaluci, ili Zagrebu. Aleksandar Gatalica, urednik i autor emisije koja nosi amblematičan naziv "Andrić ili-ili Andrić", odlučio je da čuje mišljenje najvećih današnjih poznavalaca Andrićevog dela, pisaca i leksikografa u tri zemlje koje Andrića smatraju svojim piscem ili delom svoje kulture.
Njih deset ukrstilo je stavove odgovarajući na četiri najosetljivija pitanja vezana uz nasleđe velikog pisca: Da li je Anrić odgovoran za ponašanje svojih junaka? Je li Andrić dobijanjem Nobelove nagrade zatvorio vrata za druge dobitnike sa ovih prostora? Da li je Andrić imao prava da odabere svoju nacionalnu i književnu pripadnost? I na kraju: kakav je uticaj Andrića danas u tri zemlje koje ga smatraju svojim i ime i prezime mu pišu latinicom odnosno ćirlicom?

Misterija Andrić, pokazalo se, tek danas počinje da se razrešava. Mladobosanac u gimnazijskim danima, Jugosloven u zrelom dobu, potom mason, ambasador, komunista, funkcioner SFRJ - Andrić je i u svoje delo ugradio mnoga svoja lica, a sam nije nikad davao definitivne odogovore ni po pitanju svog svrstavanja ni po pitanju prelaska sa ijekavice na ekavicu. Kako razrešiti enigmu najvećeg pisca s ovih prostora i da li je nakon više od četrdeset godina posle njegove smrti sazrelo vreme da se o svemu što se vezuje uz Andrića progovori otvoreno? Emisija "Andrić ili-ili Andrić" dala je pozitivan odgovor na ovo pitanje. Sagovornici emisije: Aleksandar Jerkov, Petar Pijanović i Muharem Bazdulj iz Beograda, Velimir Visković, Miljenko Jergović i Dušan Marinković iz Zagreba, Nedžad Ibrahimović, Ivan Lovrenović i Rusmir Mahmutćehajić iz Sarajeva, te Ranko Risojević iz Banjaluke skinuli su veo zagonetnosti i svojim odgovorima ponudili novo viđenje Andrića u 21. veku.

Iskaze deset poznavalaca Andrićevog dela prate snimci savremenih prizora, ljudi, vernika, zanatlija snimljenih u četiri grada, kao i kadrovi svih lokacija koje se vezuju za Andrića - u onom stanju u kojem se nalaze danas, zabeleženih u HD rezoluciji. Radio-televizija Srbije želela je da snimi savremeni dokumentarni serijal u kojem će dokumentarne uloge Andrićevih junaka igrati naši savremenici, a dramatiku Andrićevog položaja danas ilustrovati mesta njegove mladosti koja mahom imaju sasvim drugačije lice.

Na jednom mestu tako će se videti: Bistrik-basamaci u Sarajevu, gde je Andrić s majkom živeo u mladosti, Babića bašta gde se udvarao tvorničkim devojkama i Prva gimnazija u Sarajevu u kojoj je ponavljao jedan razred, Zagrebački univerzitet gde je jednu godinu studirao, kao i mesta koja praktično više ne postoje: kafana "Bauer" u Zagrebu gde se sastajala redakcija "Književnog juga", čiji je urednik Andrić bio, ili mesto u Sarajevu gde se nalazio bife "Titanik" iz čuvene Andrićeve priče.

Veliki dokumentarni serijal RTS-a sniman je tokom tri meseca u pet gradova, od Višegrada do Zagreba. Direktor fotorafije serijala je Periša Đinđić. Emisija "Andrić ili-ili Andrić" emitovaće se tokom četiri nedelje. Poslednja epizoda naći će se na programu u nedelju, 13. marta 2016. godine, na dan smrti Ive Andrića.
Prva epizoda: "Andrić i njegovi junaci", Drugi program, nedelja, 21. februar, u 20 sati.Druga epizoda: "Andrićeva Nobelova nagrada", Drugi program, nedelja, 28. februar, u 20 sati.Treća epizoda: "Andrićeva pripadnost", nedelja, 6. mart u 20 sati.Četvrta epizoda: "Andrićevo nasleđe", nedelja, 13. mart u 20 sati.

RECOMMENDATIONS
  • Supertruckers (2015)

    image
    For the "Supertruckers", no job is too big or too small, as they cart awkward, colossal and sometimes abnormal loads, up and down the country. Faced with the...
  • The Dog House (2019)

    image
    Observational documentary set inside Wood Green animal charity in Godmanchester. Following the work of staff, who are committed to matching their homeless dogs...
  • Combat Dealers (2014)

    image
    Combat Dealers follows the adventures of Bruce Crompton, a buyer and seller of old military kit. He travels around the barns and battlefields of Europe and the...
  • Britain's Darkest Taboos (2012)

    image
    Reality series interviewing people/families who were victims of violent crimes or people who were friends / family of murderers and rapists and had narrow escapes
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.