poster

Dvorci Vojvodine

Dvorci Vojvodine (2012)

Documentary | Serbia

Where to watch
Show not available in country

Sedamnaest dvoraca i letnjikovaca u Bačkoj, Banatu i Sremu proglašeno je za kulturna dobra i nalaze se pod zaštitom države. Dvorac porodice Bezeredi, a kasnije Dunđerski, u Čelarevu, patrijaršijski dvor u Sremskim Karlovcima i vladičanski u Vršcu, imaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Pored njih na skrovitim i lepim mestima ravnice, ili u samom središtu vojvođanskih varoši, registrovano je još četrdeset dvoraca i letnjikovaca različite arhitektonske i kulturne vrednosti. Neki među njima su još uvek u dobrom stanju. Većina propada i nestaje zauvek kao i prelepi parkovi koji ih po pravilu okružuju.Budući da je većina izgrađena krajem osamnaestog i tokom devetnaestog veka za vojvođanske dvorce se lepo kaže da su to deca devetnaestog veka. To je period kada, nakon odlaska turske carevine sa prostora Panonije, Austrougarska sprovodi niz društvenih i ekonomskih reformi koje su omogućile društveni, kulturni i graditeljski zamah. Seriju DVORCI VOJVODINE čini sedam polučasovnih epizoda. Prva epizoda "DECA DEVETNAESTOG VEKA" bavi se celinom ove jedinstvene graditeljske baštine, razlozima propadanja i izgledima da vojvođanski dvorci ponovo ožive. Slede tri epizode o porodici Dunđerski : Gedeonu, Lazaru i Bogdanu Dunđerskom i priče o njihovih pet dvoraca: Čelarevu, Kulpinu, Hajdučici, Sokolcu i Fantastu. Lenka Dunđerska je bila najmlađa kći Lazara Dunđerskog, umrla je u 25. godini, a Laza Kostić joj je posvetio poemu SANTA MARIA DELLA SALUTE. Epizoda "LENKA DUNĐERSKA" pored priče o nastanku ove pesme bavi se i tradicijom zadužbinarstva koju je porodica Dunđerski prenosila kroz četiri generacije. Šesta epizoda posvećena je dvorcima porodice Lazarević iz Velikog Središta, pored Vršca, potomcima popa Luke Lazarevića-Karađorđevog vojvode, a sedma VILI STANKOVIĆ u Čortanovcima koju je podigao dr Radenko Stanković, lični lekar kralja Aleksandra Karađorđevića i jedan od trojice kraljevih namesnika.

RECOMMENDATIONS
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
  • Do You Know? (2016)

    image
    Do You Know? is a kids series which sees Maddie explore the workings of everyday objects by asking how they are made or how they work? Backed up by animations and...
  • Chris Tarrant: Extreme Railways (2012)

    image
    TV Presenter Chris Tarrant travels around the world to ride some of the most extreme railways that wind their way through some of the harshest terrain on Earth.
  • Earth's Greatest Rivers (2019)

    image
    Earth's great rivers, from source to sea, make extraordinary journeys carving through continents, nurturing ancient civilizations, feeding and connecting life...
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.